18. 03. 2008

18. březen 2008

V kulturní rubrice Hospodářských novin píše Magdalena Čechlovská o výstavě fotografií děl Oscara Niemayera. Národní galerie představuje v pražském Veletržním paláci vůbec poprvé v České republice práce achitekta, který od základů navrhl brazilské hlavní město Brasilia. Snímky slovinského fotografa Damjana Prelovšeka považuje Čechlovská za poněkud chladné, známky lidské existence na nich patrné nejsou, fotografie však výborně ilustrují Niemayerův záměr.

Právo otiskuje přehled vítězů v neděli udělovaných divadelních cen Alfréda Radoka za rok 2007. Nejvýraznějšími režisérskými osobnostmi se ukázali být Hana Burešová, Ondřej Sokol a Dušan D. Pařízek. Divadlem roku bylo vyhlášeno Pražské komorní divadlo sídlící v Divadle Komedie.

O dnešní premiéře Divadla na Vinohradech píše v Mladé frontě Dnes Kateřina Kolářová. Ve hře Ödöna von Horvátha Na krásné vyhlídce se představí mimo jiných Václav Vydra, Hana Maciuchová a František Němec.

Svou recenzi představení Národního divadla nadepisuje Tomáš Vokáč v Mladé frontě Dnes titulkem Donutilův Don Juan se divákům nepodbízí. Moliérova klasika je podle kritika pojata netradičně, ovšem nikoli prvoplánově či přímočaře. Inscenace stojí a padá s výkony hlavních představitelů. Don Juan v podání Miroslava Donutila je slizký, uhlazený, zároveň však v nepatrných záchvěvech milující nestárnoucí seladon. Recenzent oceňuje také Milana Stehlíka, který ztvárnil starého sluhu Sganarela. Podle Vokáče je třeba Dona Juana v Národním divadle vidět. Donu Juanovi se budeme v Mozaice věnovat po půl deváté.

O další premiéře - tentokrát v pražském Divadle Na zábradlí - píší Lidové noviny. Jde o hru Friedricha Dürrentmatta Komplic v režii Davida Czesanyho. Dílo má až nečekané konotace s dnešním stavem policie a politiky, a tak tvůrci věnovali tuto inscenaci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho zástupci se také na nastudování Komplice podíleli jako poradci.

V Lidových novinách najdeme rozhovor s režisérem talk show České televize Uvolněte se, prosím Vojtěchem Nouzákem. Hovoří (u příležitosti vydání třetího záznamového DVD) o zajímavých hostech pořadu a o své léta trvající spolupráci s Janem Krausem.

Právo otiskuje rozhovor Františka Cingera se spisovatelkou Ivou Procházkovou, která prezentuje své dojmy z knižního veletrhu v Lipsku. Autorka dále hovoří o svém filmovém scénáři Bouřlivě s tebou a o svém loni vydaném románu Otcové a bastardi.

Recenzi retrospektivy Jiřího Všetečky Pražský chodec připravila pro Hospodářské noviny Magdalena Čechlovská. Bilanční expozice slavného fotografa, jejíž nejstarší snímek je z roku 1959, je k vidění na Pražském hradě.

Lidové noviny přinášejí informaci o tom, že na letošní Sázava fest přijede ženevská kapela The Young Gods.

autor: Martin Luhan
Spustit audio