17. 01. 2008

17. leden 2008

Do českých kin vstupuje americký snímek z právnického prostředí Michael Clayton s Georgem Clooneym v titulní roli. Právě hlavní představitel má být nejvýraznějším lákadlem filmu. Věra Míšková v Právu uvádí, že sólistu Clooneyho jistí výborný sbor - má na mysli herce Toma Wilkinsona, Tildu Swintonovou a Sydney Pollack ve vedlejších rolích. Irena Zemanová ve své recenzi otištěné v Hospodářských novinách uvádí, že Michael Clayton je v pojetí režiséra a scenáristy Tonyho Gilroye především mistrovským psychologickým thrillerem. A Darina Křivánková udílí snímku čtyři z pěti kritických hvězdiček, podle ní Clooney v roli protřelého advokáta exceluje a film je komplexním zážitkem podpořeným silným tématem. Její recenzi najdeme v příloze Lidových novin Kulturní premiéry.

Právnické drama Michael Clayton je také mezi filmy nominovanými na ceny BAFTA Britské filmové akademie. Jejich přehled přináší článek na straně Hospodářských novin věnované Zábavnímu průmyslu. I Lidové noviny pak uvádějí, že nejvíce nominací, a tedy největší šanci na zisk ocenění, získal britský snímek Pokání.

Všechny hlavní deníky informují o tom, že mezi neanglicky mluvenými snímky nominovanými na Oscara, tedy ceny Americké filmové akademie, nebude český film režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Lidové noviny a Právo píší o letošním FebioFestu. Patnáctý ročník filmové přehlídky, která začne sedmadvacátého března v Praze, nabídne především filmy uvedené v české premiéře. Programové vedení festivalu bylo obměněno, poprvé tvoří jeho kompletní dramaturgii dvojice Hana Cielová a Štefan Uhrík; motto letošního FebioFestu zní "Přátelský k divákovi" a i letos platí, že se přehlídka po týdnu v Praze přesune do regionálních měst - Liberce, Hradce Králové, Pardubic, Českých Budějovic, Brna, Olomouce, Ostravy a Zlína.

V Mladé frontě Dnes najdeme přehled úspěšnosti prodeje českých knih za minulý rok. Již na titulní straně list uvádí, že nejúspěšnějším titulem byla Velká kniha říkadel s pětačtyřiceti tisíci prodaných výtisků. Tradičně nezklamal Michal Viewegh, jehož dvě díla - Andělé všedního dne a Krátké pohádky pro unavené rodiče - se umístila na druhém a osmém místě žebříčku.

Martina Buláková připravila pro Mladou frontu Dnes recenzi knihy Český design 01. Dílo Terezy Bruthansové je určeno především laické veřejnosti, odborných informací je v něm pomálu. Kritička považuje knihu představující domácí designérskou tvorbu spíše za katalog, v souhrnu jí udílí šedesát recenzentských procent.

Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o výstavě Exotismy, která je k vidění v Českém muzeu výtvarných umění v Praze. Vzhledem k velmi dobré instalaci považuje přehlídku za akumulátor vjemů a cizokrajných inspirací.

Nahlédněme ještě krátce do přílohy Lidových novin Kulturní premiéry: Jana Kačurová píše o americkém projektu The Gutter Twins, tedy o představitelích alternativního rocku Marku Laneganovi a Gregu Dullim, kteří na březen připravují debutovou desku. Ondřej Horák připravil recenzi románu Michala Witkovského Chlípnice. Britský dramatik Peter Quilter poskytl rozhovor Martě Švagrové. Autor hovoří o tom, proč píše podle skutečných osob, v čem tkví úspěch jeho komedií a naznačuje dokonce, že premiéra další jeho hry by se mohla uskutečnit třeba v Praze.

autor: Martin Luhan
Spustit audio