16. 09. 2008

16. září 2008

Kulturní strana Práva informuje o úmrtí Martina Roubíka, spoluautora moderní alexandrijské knihovny. Architekt, který zanechal svůj odkaz po celém světě, zemřel po krátké nemoci ve věku osmapadesáti let. Zprávu o jeho odchodu publikují také Lidové noviny.

Vladimír Říha hodnotí v Právu album mezzosopranistky Magdaleny Kožené Songs My Mother Tought Me. Kompilace je poctou české písni, v domácí verzi zní název Když mne stará matka. Pěvkyně pořádá k vydání turné, na které vyrazí v říjnu. V Praze vystoupí 12. 11.

Jana Paterová píše v Lidových novinách o skončeném Mezinárodním festivalu Divadlo konaném v Plzni. Hodnotí zejména inscenace zahraničních hostů závěru přehlídky - slovinské národní divadlo Drama Lublaň provedlo Edvarda II. Christophera Marlowa a maďarské Csokonaiovo divadlo z Debrecína odehrálo Ostrovského Bouři. Zároveň Paterová dodává, že česká divadelní tvorba se v evropské konkurenci nejen neztratí, ale může se směle řadit na špici.

Ondřej Horák připravil pro Lidové noviny rozhovor s Tomášem Kostou, který prošel koncentračními tábory Terezín, Osvětim a Buchenwald, byl členem KSČ, v roce 1968 emigroval do Švýcarska a v současnosti žije částečně ve Frankfurtu a v Praze a je poradcem ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Jeho paměti v knižním rozhovoru vedeném Vladimírem Mlynářem vydal pod názvem Kosta Respekt.

Jana Machalická upozorňuje na kulturní straně Lidových novin na chystaný pražský festival německého divadla, jenž se bude konat mezi 31. říjnem a 9. listopadem. Letošní ročník se dramaturgicky zaměří na mnohostrannou podobu vztahu ženy a muže. Prologem festivalu bude společné čtení rakouské spisovatelky Friederike Mayröckerové s českou kolegyní Bohumilou Grögerovou, které je naplánováno na 29. října.

Hospodářské noviny otiskují recenzi Petra Fischera, která přibližuje snímek Katyň polského režiséra Andrzeje Wajdy. Kritik jej považuje za klasický, otevřený a komplexní film, takový, jaké v poslední době není příliš vidět. Katyň představuje masakr polských důstojníků Sověty za druhé světové války prostřednictvím osudů jejich příbuzných. Do českých kin vystupuje pozítří - ve čtvrtek 18. září.

Dnes začíná v pražském kině Světozor třídenní minifestival Top Docs, který představuje nejlepší snímky z proběhnuvší americké přehlídky Sundance. Festivalu, který českému publiku představí sedm oceněných amerických dokumentů, se v Mozaice budeme věnovat po půl deváté. V tisku přinášejí informaci Hospodářské noviny.

Na kulturnní straně téhož listu najdeme také článek o inscenaci brněnského HaDivadla Paroubkovo UHO. Premiéra této satirické hry se odehrála včera.

Kateřina Kočičková hodnotí v Mladé frontě Dnes inscenaci Slováckého divadla v Uherském Hradišti Adéla ještě nevečeřela. Autorem zdařilé divadelní adaptce filmové předlohy a režisérem je Radek Balaš. Podle Kočičkové má muzikálová podoba Adély velké ambice, které dokáže soubor Slováckého divadla s přehledem naplnit. Kritička udílí představení v závěrečném hodnocení 80 %.

Mladá fronta Dnes píše o třetím ročníku uměleckého festivalu Tina B., který zahajuje 25. září.

autor: Martin Luhan
Spustit audio