15. 11.

10. listopad 2006

Gigi - Gold & Wax Koncem letošního léta vyšlo nové album pozoruhodné zpěvačky z Etiopie. Vystupuje pod jménem Gigi a žije ve Spojených státech.

1-Semena Worck Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

00465543.jpeg

Etiopská zpěvačka Gigi dává přednost svému dvojslabičnému pseudonymu, protože její skutečné jméno je pro Evropana hotovým jazykolamem: Ejigayehu Shibabaw. Narodila se jako páté dítě z celkem deseti sourozenců. Své dětství prožila na etiopském venkově, její rodiče byli pěstitelé kávy.

2-Anten Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

Gigi spolu se svými sestrami a bratry zpívala pro zábavu příbuzných, kteří k nim chodívali na návštěvu, a když byla téměř dospělá, odjela do Nairobi, hlavního města sousední Keni, aby tam zkusila štěstí jako zpěvačka. Prosadit v této profesi se jí ale podařilo, až když se vrátila zpět do vlasti a přestěhovala se do Addis Abeby, hlavního města Etiopie.

6 - Ambasale Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

Pro zpěvačku Gigi nastal hlavní zlom v její kariéře až poté, kdy se usadila ve Spojených státech, kde se dostala do kontaktu s Billem Laswellem, baskytaristou a producentem, který v minulosti spolupracoval například s Rolling Stones. Tehdy se stalo, že donedávna neznámá zpěvačka ze vzdálené africké země dostala možnost natočit album s elitními hráči, jakými jsou například Wayne Shorter či Herbie Hancock. S Laswellem natočila Gigi i své poslední album, Gold and Wax: v doprovodu se tentokrát uplatnili hráči z Indie.

7 - Hulu-Dane Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

O Etiopii se říká, že představuje ostrov na africké pevnině: je to nepřístupná hornatá oblast, která odolala arabským misionářům i evropským kolonizátorům - a díky tomu se velmi svérázné etiopské melodie odlišují od všeho, co se hraje v jiných částech Afriky.

8 - Utopia Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

Producent Bill Laswell přizval na nové album zpěvačky Gigi řadu významných hudebníků - včetně vynikajícího funkového klávesového hráče Bernieho Worrella, který se před lety prosadil díky newyorské skupině Talking Heads. My ho uslyšíme ve výrazně funkovém aranžmá skladby s názvem Salam, Mír.

4 - Salam Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

Díky své zeměpisné poloze uvnitř náhorní plošiny si Etiopie dodnes udržela vlastní písmo i značně svéráznou hudbu. Není tedy divu, že v dnešním globalizovaném světě dokážou osobité etiopské melodie nadchnout svojí výjimečností. Přesto že Gigi žije a natáčí v New Yorku, zpívá především v etiopském jazyce - tedy v amharštině.

10 - Marena-Wotetea Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

11 - Enoralehu Gigi - Gold & Wax / Palm Pictures

Spustit audio