15. 09. 2008

15. září 2008

Včera skončila hlavní část festivalu Divadlo v Plzni. O přehlídce píší Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes, zvláštní pozornost pak věnují jednoznačnému vrcholu šestnáctého ročníku festivalu - inscenaci Obludárium Divadla bratří Formanů, která bude divákům na nádvoří plzeňského pivovaru nabízena až do dvacátého září. Magdalena Čechlovská uvádí na kulturní straně Hospodářských novin, že toto představení spojuje komickou kramářskou šmíru se skutečným akrobatickým, pěveckým i tanečním uměním. V článku dále shrnuje nejzajímavější kusy, které Divadlo nabídlo. Podobný přehled podává i Kateřina Kočičková v Mladé frontě Dnes, například zmiňuje úspěch komorní opery Národního divadla Zítra se bude... o procesu s Miladou Horákovou. Celkově festivalu vytýká chybějící oživení - například v podobě open-air nebo pouliční produkce.

Mladá fronta Dnes otiskuje také recenzi německé komediální pohádky Absurdistán, kterou připravila Mirka Spáčilová. Kritička hodnotí film padesáti procenty, označuje ho za prostinký. Recenzi tohoto snímku připravil pro Lidové noviny Vojtěch Rynda. Za nijak oslnivý ho nepovažuje, udílí mu tři hvězdičky z pěti možných. Zajímavostí pro českého diváka je fakt, že režisér Veit Helmer obsadil do jedné z hlavních rolí českou herečku Kristýnu Maléřovou.

Na téže straně Lidových novin najdeme pozvánku do pražského kina Světozor, které připravilo pro své návštěvníky přehlídku dokumentárních filmů, které byly premiérovány na prestižním festivalu nezávislé kinematografie Sundance v americkém Utahu.

O dalším filmovém festivalu - Torontském - píše Právo a Hospodářské noviny na straně titulované Showbiz. Vítězem třiatřicátého ročníku přehlídky se o víkendu stal v hlasování diváků film Dannyho Boyla Slumdog millionaire. Venkovský učitel Bohdana Slámy úspěch nezaznamenal.

Právo píše dále o vydání třetí části sedmidílné historické série italských autorů Rity Monaldiové a Francesca Sortiho, románu nazvaném Veritas. Jak uvádí ve svém článku František Cinger, historická detektivka se točí kolem smrti Josefa I. v roce 1711.

Kulturní strana Práva přináší informace o dvou knihách, jejichž filmoví příbuzní jsou právě uváděni v českých kinech. Zbyněk Vlasák připravil rozhovor s Andrejem Šťavnickým, který se soustavně věnuje odkazu Alžběty Báthoryové a vydal knihu Sbohem, Čachtivká paní. O Jakubiskově filmu říká, že jde z historického hlediska o paskvil.

František Cinger pak přibližuje dílo Jindřicha Marka Tobrucký deník s podtitulem Zpráva o československých obráncích obklíčené lybijské pevnosti.

Právo píše o dnešním vydání alba The Cosmos Rocks, které nahrála kapela Queen se zpěvákem Paulem Rogersem.

Petr Vizina hodnotí v Hospodářských novinách nové album skupiny Metallica Death Magnetic, podle recenzenta není návrat k divokému metalu osmdesátých let nijak démonický.

Věra Drápelová píše v Mladé frontě Dnes o otevření sezóny orchestru Národního divadla. Pod vedením Tomáše Netopila zpívala Maija Kovalevská. Svou glosu zakončuje Drápelová hodnocením osmdesáti procenty.

autor: Martin Luhan
Spustit audio