13. 12. 2007

13. prosinec 2007

Americký film Zlatý kompas, natočený na motivy fantasy románu Philipa Pullmana, vstupuje dnes do českých kin. Píší o něm Lidové noviny ve své kultuurní příloze, Právo a dokonce na dvou místech také Hospodářské noviny. Kritici se shodují na tom, že filmová adaptace nedokáže přenést na plátno myšlenkovou a literární bohatost předlohy, Hollywoodské zpracování režiséra Chrise Weitze sice přináší hodně výtvarné fantazie, ale málo napětí. První část trilogie Jeho temé esence tedy podle recenzentky Hospodářských novin Ireny Zemanové ocení především děti.

Hospodářské noviny již na své titulní straně informují o tom, že novou hru Václava Havla Odcházení nebude inscenovat ani Divadlo na Vinohradech. Jak se dočteme také v Právu, dohoda nakonec zkrachovala na odlišných technických představách režiséra Radoka a vedení divadla. Další osud inscenování Havlovy hry je tedy nejasný.

Britský zpěvák Joe Cocker včera zaplnil pražskou Sazka Arenu, představoval tam své nové album Hymn For My Soul. O koncertu se zmiňují Mladá fronta Dnes a Právo.

Nositel Nobelovy ceny Günter Grass bude zítra číst ze svých pamětí. Na jeho vystoupení v pražském Goethe Institutu je však již skoro nemožné se dostat. Autobiografickou knihu Při loupání cibule přibližuje v Lidových novinách Ondřej Horák, článek o osmdesátiletém německém spisovateli připravila také Alice Horáčková pro Mladou frontu Dnes.

V příloze Lidových novin Kulturní premiéry najdeme recenzi nejnovější prózy britského autora Iana McEwana Na Chesilské pláži, která vyšla nově v českém překladu. Útlá kniha, která byla nominována na Man Bookerovu cenu, zachycuje svatební večer puritánské anglické dvojice a líčí sex v pro dnešek netypickém stylu. Horák udílí dílu čtyři z pěti hvězdiček, uvádí, že příběh je podán citlivě, přestože jeho linie působí poněkud jako vycucaná z prstu.

V Kulturních premiérách píše dále Blanka Frajerová o dnes otevírané výstavě děl Mikoláše Alše v Jízdárně Pražského hradu. Expozice nazvaná Mikoláš Aleš 1852-2007 a pořádaná Národní galerií v Praze ve spolupráci se Správou Pražského hradu bude přístupná až do dvacátého dubna příštího roku.

Na téže straně přílohy hodnotí Jana Machalická inscenaci Národního divadla Anglická milenka, svůj článek nadepisuje "Brilantní výslech lidské duše v Kolowratu". V minimalistickém pojetí francouzského dramatu excelují Jiří Štěpnička, Kateřina Burianová a Vladislav Beneš. Hře Marguerite Durasové v režii hostujícího studenta DAMU Daniela Špinara uděluje Machalická čtyři z pěti recenzentských hvězdiček.

Ve své příloze Kulturní premiéry otiskují Lidové noviny ještě rozhovor se zpěvákem Richardem Müllerem. Petr Vizina s ním hovořil o záznamu předloňského turné s americkými muzikanty, který vychází na CD a DVD, a také o rockerském stárnutí.

Hospodářské noviny informují o vydání rozhlasové hry Král Oidipus s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Sofoklova tragédie vychází na CD v režii Hany Kofránkové.

autor: Martin Luhan
Spustit audio