13. 06. 2007

13. červen 2007

V Hospodářských novinách najdeme velkou recenzi knihy kanadské spisovatelky Margaret Atwoodové Penelopiáda. Ta vyšla v rámci nadnárodní ediční řady Mýty, kterou před třemi lety založil skotský editor Jamie Byng. Chtěl poukázat na to, že jsme se pod vlivem diktátu logiky odcizili posvátnému nástroji, který umožňuje intuitivně porozumět pravdám o světě a vyprávět o nich s vervou dávných bardů i s poťouchlostí soudobých interpretů. Penelopiáda je apokryfem k homérově Odysseji, dotýká se tématu feminismu, ovšem velmi kultivovaným stylem, autorka v románu používá také klasický vynález "zcizovacího efektu". Čtvrtá kniha z chystané stovky děl edice Mýty, Penelopiáda Margaret Atwoodové, je dosud největším příspěvkem pro shledání současné literatury s jejím starším bratrancem ze všech zúčastněných, píše v recenzi Petr Matoušek.

Hospodářské noviny přinášejí dále pozvánku na výstavu grafika Jindřicha Růžičky. Nese název V labyrintu města B a je k vidění v pražské Galerii Hollar. Expozice představuje Růžičkovu tvorbu posledních pětadvaceti let, zejména linoryty s tematikou anonymních měst, pro něž je charakteristické podélné šrafování, které trochu připomíná starou televizní obrazovku. Radek Wohlmuth považuje Růžičkovy grafiky za technicky brilantní, občasná změna v zavedeném systému jejich tvorby pak nepostřehnutelným způsobem vytváří vnitřní napětí a proměňuje jejich náladu.

V Lidových novinách najdeme rozhovor Petra Viziny s newyorskou hudebnicí a performerkou Laurií Andersonovou. Američanka vystoupí zítra v pražském Kongresovém centru a představí nový projekt Homeland, neboli Vlast. Hovoří také o svém dvouletém tvůrčím stipendiu, kdy působila jako umělec v kosmickém programu NASA. Andersonová tvrdí, že vědci mají s umělci mnohem víc společného, než se myslí. Nevědí, co hledají, odmítají předchozí teorie, často se snaží zjistit, co je krásné. Zítřejší improvizační večer bude tedy jistě vědeckým světem ovlivněn.

Moravská galerie v Brně otevřela komorní výstavu Jiřího Kovandy, lauráta Ceny Michala Ranného. Zprávu o tom najdeme v Lidových novinách. Komorní expozice zahrnuje pouze patnáct objektů, jde o práce pocházející z období od roku 1984 do současnosti. Zajímavostí je pak druhá část výstavy, kterou tvoří videozáznam Kovandovy akce Líbání přes sklo, pořízený v Londýně. Z náhodných kolemjdoucích během jedné hodiny využilo nabídky políbit se s výtvarníkem přes sklo asi padesát žen, deset mužů a jedno batole. Současnou ukázku z tvorby Jiřího Kovandy je možné vidět v Pražákově paláci v Brně do druhého září.

Mladá fronta Dnes informuje o chystaném snímku Bohdana Slámy Venkovský učitel. Film, který už skoro neslibuje žánr komedie je volným navázáním na předchozí Slámova díla Divoké včely a Štěstí. Hlavní roli ztvární Pavel Liška, kterému úloha venkovského učitele dává šanci ukázat další hereckou vrstvu, kterou v sobě má.

Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Právo se krátce zmiňují o včerejším koncertu kalifornské kapely Linkin Park. Na vystoupení představila své nové album Minutes To Midnight, těžiště večera však zůstalo ve známých a oblíbených hitech.

autor: Martin Luhan
Spustit audio