13. 05. 2008

13. květen 2008

Mladá fronta Dnes již na své titulní straně informuje o včerejším vystoupení australské zpěvačky Kylie Minogue. Vystoupení jedné z nejpopulárnějších hudebnic světa v rámci turné Kylie X 2008 popisuje Kateřina Hejdová jako show dotaženou do posledního detailu. Petr Vizina o této extravagantní podívané píše v Hospodářských novinách a krátce o koncertu informují i Lidové noviny.

Deníky se vracejí také k nedělnímu vystoupení britského kytaristy a zpěváka Marka Knopflera. Jaroslav Špulák v Právu uvádí, že koncert v pražské Sportovní hale byl lahůdkou pro fajnšmekry a že skladby, které Knopfler tvořil pro svou dávnou skupinu Dire Straits v jeho repertoáru ční nad těmi, které napsal pro své sólové počiny. Michael Kořínek oceňuje v Lidových novinách kytaristovo vystoupení třemi z pěti recenzentských hvězdiček. Svou řadovou desku Kill to Get Crimson představil koncertem s neopakovatelnou atmosférou, v níž se střídalo prostředí skotské pivnice s intimními okamžiky, při kterých ruší i náhlé polohlasné výkřiky z několikatisícového davu v plné koncertní hale. Petr Vizina v krátké recenzi Hospodářkých novin dodává, že se osmapadesátiletý Knopfler po rozpadu Dire Straits přirozeně "ztišil" a nepřestává cizelovat svůj vypravěčský styl, čím může na pódiu stárnout a zrát.

V téže rubrice Hospodářských novin hodnotí Petr Veber operu Falstaff, kterou má na repertoáru Národní divadlo. Podle kritika se inscenace povedla, přináší bezproblémově působivé hudební divadlo bez velké psychologie.

V Hospodářských novinách píše dále Magdalena Čechlovská o výstavě fotografky Mijako Išiuči, kterou pořádá pražská Galerie Langhans. Jednašedesátiletá japonská umělkyně se dívá na realitu podivným, nenormálním pohledem, aniž by si své podivínství uvědomovala. Abnormalita jejího fotografického zkoumání přináší jakousi paralelní zkušenost, dotýká se zážitků, které jsou neobvyklé, ale zároveň se zdají být povědomé, uvádí Čechlovská.

Titulkem Hudba "Divokého východu" láká Čechy nadepisuje svůj článek v Hospodářských novinách na straně věnované zábavnímu průmyslu Petr Vizina. Přibližuje v něm festival world music Respect.

Dita Kopáčová Hradecká píše v Lidových novinách o zahájení třiašedesátého ročníku Pražského jara. Má vlast v muzikantsky vytříbeném a konzistentním provedení Filharmonie Brno byla důstojná a připomněla, že brněnští filharmonici mohou směle konkurovat orchestrům metropole.

Daniela Iwashita hodnotí v Lidových novinách debutový román Romana Eröse Cadík. Tato, jak uvádí recenzentka, výjimečně příjemná kniha vydaná z potřeby vyprávět získala Cenu Karla Hynka Máchy a v kritickém hodnocení si vysloužila čtyři z pěti možných hvězdiček.

Letošní AniFest ovládla Francie. O výsledcích Třeboňské přehlídky informují Lidové noviny. Prozradím jen, že vítězem kategorie celovečerní film se stal snímek Marjane Satrapiové Persepolis, další informace Vám předá telefonicky kolega Tomáš Pilát po osmé hodině přímo z dějiště festivalu.

Hru Sama Sheparda Láskou posedlí uvádí Divadlo Ungelt v hlavních rolích s Vilmou Cibulkovou a Miroslavem Etzlerem. Jana Paterová hodnotí představení v Lidových novinách třemi hvězdičkami. Inscenace režiséra Janusze Klimszy působí příliš indiferentně a artistně, postrádá autenticitu, a je tedy spíše prezentací jednotlivých hereckých osobností.

autor: Martin Luhan
Spustit audio