12. 09. 2008

12. září 2008

Polovinu kulturní strany Hospodářských novin zabírá článek Magdaleny Čechlovské věnovaný mezinárodnímu festivalu Divadlo konanému v Plzni. Autorka porovnává vystoupení tří jihoevropských souborů, které se představily v prvních dnech přehlídky - Záhřebské divadlo mladých odehrálo experimentální kus Na druhou stranu, bělehradský Ateliér 212 uvedl inscenaci Vymírání a palermský soubor Sud Costa Occidentale provedl představení Můj život. Radmila Hrdinová v Právu nadepisuje svou kritiku titulkem Plzeňské Divadlo zaujali více Srbové než Chorvati. Uvádí, že přestože inscenace Záhřebského souboru mladých byla avizována jako "událost roku", s plzeňským publikem se příliš nepotkala. Naopak Vymírání Egona Savina oslovilo diváky velmi - svou syrovostí a působivým uchopením tématu připomělo návštěvníkům hru Martina Františáka Doma, kterou uvádí například pražské Národní divadlo. O vystoupení italského divadla Sud Costa Occidentale píše v Lidových novinách Jana Machalická. Podle ní soubor režisérky Emmy Dante exceloval a uchvátil. Informace z festivalu Divadlo Vám přinese i naše Mozaika, telefonovat do Plzně budeme po půl deváté.

Lidové noviny na další své kulturní straně informují o chystaném společném projektu Václava Havla a Miloše Formana. Bývalý prezident se chystá pro známého režiséra psát filmový scénář podle knihy Mnichovský přízrak francouzského autora Georgese-Marca Benamoua. Krátkou zprávu o tom otiskují také Právo a Hospodářské noviny.

Mladá fronta Dnes se věnuje dnešnímu zahájení festivalu Pražský podzim. V článku se však deník zaměřuje na skandály a spory, které tuto přehlídku provázejí. Právo přináší výběr z chystaného programu. Po dnešním koncertu Lipského rozhlasového orchestru doporučuje například také vystoupení polské Sinfonie Varsovie, anglické Royal Philharmonic Orchestra a německého Konzerthaus orchestru.

Peter Kováč píše v Právu o vídeňské expozici Vincenta van Gogha. Upozorňuje, že jde o první reprezentativní van Goghovu výstavu, která je tak blízko hranic České republiky. Nabízí ji muzeum Albertina a vzhledem k zaměření této výstavní síně je výběr výtvarníkových děl orientován na kresbu. Jedno z děl zapůjčila muzeu Albertina také Národní galerie. Z Prahy odcestovalo do Vídně van Goghovo Zelené obilí, naopak z Vídně byla do Veletržního paláce zapůjčena Mladá žena v košili slavného italského malíře Amedea Modiglianiho.

Deníky si také všímají otevření retrospektivní výstavy děl Francise Bacona, kterou nabízí londýnská galerie Tate Britain. O expozici informují Hospodářské noviny, Právo a nejobšírněji pak Mladá fronta Dnes.

V pražských kinech Aero a Světozor proběhne na podzim přehlídka filmů Ingmara Bergmana. Lidové noviny píší, že budou uvedeny skoro všechny snímky slavného režiséra. Zahájení přehlídky obstará česká premiéra nejnovějšího Bergmanova filmu Sarabanda. Zprávu otiskují také Hospodářské noviny a Právo.

Dora Kaprálová připravila pro stranu Umění a Kritika Mladé fronty Dnes velký rozhovor s Judith Hermannovou, oceňovanou německou spisovatelkou generace tzv. dívčího zázraku.

Noviny také informují o vydání nového alba skupiny Metallica Death Magnetic. Jaroslav Špulák v Právu píše, že deska je svým způsobem dokonalá a Michal Štůsek ve své recenzi v Lidových novinách oceňuje album pěti hvězdičkami z pěti možných.

autor: Martin Luhan
Spustit audio