08. 09. 2008

8. září 2008

Všechny sledované deníky na kulturních stranách přinášejí informaci o zakončení filmového festivalu v Benátkách. Články, většinou obsáhlé a doplněné fotografiemi, sdělují, že Zlatého lva získal americký snímek The Wrestler (Zápasník) režiséra Darrena Aronofského. Podle Otty Bohuše, který píše pro Hospodářské noviny, bylo rozhodnutí poroty v čele s Wimem Wendersem překvapivé. Festival přerušil svou několikaletou náklonnost k asijské kinematografii, především japonské filmy promítané v průběhu přehlídky před Zápasníkem, zůstaly opomenuty. Bohuš v článku nabízí i přehled dalších oceněných - například stříbrného lva za nejlepší režii získal Alexej German jr. za film Papírový voják. Lidové noviny přinášejí podobný přehled, dodávají, že nejlepším hercem festivalu byl vyhlášen Ital Silvio Orlando, který exceloval ve snímku Giovannin tatínek, za ženskou hereckou roli byla oceněna Dominique Blancová za výkon ve filmu Jiný. V článku zmiňují také český film režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel, který měl naději získat cenu Queer Lion za nejlepší snímek s homosexuální tématikou, ale neuspěl. O této české účasti na benátském festivalu píší také Hospodářské noviny na straně Showbiz v článku s titulkem "Venkovský učitel zazářil". 65. ročníku nejstarší evropské filmové přehlídky se věnují i Mladá fronta Dnes a Právo.

Dále deníky píší o zahájení 113. sezóny České filharmonie. Petr Fischer v Hospodářských novinách páteční koncert řízený hlavním hostujícím dirigentem tělesa Manfredem Honeckem označuje za hysterické hledání útěchy v Bohu. Ve své podrobné recenzi popisuje průběh vystoupení, provedení Druhé symfonie Gustava Mahlera známé pod názvem Vzkříšení, a celkově je hodnotí velmi pozitivně. V článku Práva pak najdeme více informací o nadcházející sezóně, kterou filharmonie absolvuje stále bez šéfdirigenta.

Lidové noviny otiskují rozhovor Jany Machalické s ředitelkou souboru Comedie Française, Muriel Mayett. Slavné pařížské divadlo bude v Praze hostovat v lednu příštího roku. Comedie Française připravuje pro Prahu inscenaci Molierových Směšných preciozek u příležitosti oslav autorova křtu. Dále hovoří herečka a ředitelka o vedení svého souboru.

Vojtěch Rynda hodnotí v Lidových novinách americkou adaptaci klasické Verneovky Cesta do středu země v režii Erica Breviga. Udílí jí tři z pěti možných hvězdiček.

Radim Kopáč oceňuje v Mladé frontě Dnes pouhými 30ti procenty druhý svazek souborných spisů básníka a hudebníka Jaroslava Hutky.

Alice Horáčková připravila pro Mladou frontu Dnes obsáhlý rozhovor se spisovatelkou Lenkou Procházkovou, jejíž nový román Slunce v úplňku se věnuje osobnosti Jana Palacha. Článek je nadepsán titulkem "Palachův čin byl geniální". Rozhovor s autorkou najdete také na našich webových stránkách www.rozhlas.cz/mozaika.

autor: Martin Luhan
Spustit audio