06. 12. 2007

6. prosinec 2007

Hospodářské noviny, Právo a Lidové noviny v příloze otiskují recenze nového českého filmu Václav. Snímek režiséra Jiřího Vejdělka a scénáristy Marka Epsteina je natočen podle skutečné události: Vesnický prosťáček Václav spáchal trestý čin, byl odsouzen a omilostněn. Divák tedy ví, co se stane a čeká jen, jak bude téma zpracováno. Podle Petra Fischera, píšícího pro Hospodářské noviny, se film topí v klišé české vesnice, nicméně závěr se vyznačuje intimitou a křehkostí, která jej zdvihá o úroveň výš. Také Věra Mišková z Práva považuje snímek vstupující do kin za drama s překotným vyvrcholením, vyzdvihuje herecký výkon Ivana Trojana v titulní roli, přestože uvádí, že ztvárnit mentálně retardovaného člověka je pro herce, který má inteligenci vepsánu v očích, možná neřešitelný úkol. Darina Křivánková v příloze Lidových novin Kulturní premiéry dodává, že i výkony Jana Budaře a Emílie Vašáryové ve vedlejších rolích jsou výborné. Filmu Václav, který se pohybuje na pomezí dramatu a komedie, udílí tři z pěti recenzentských hvězdiček. Snímku se v Mozaice budeme věnovat po půl deváté.

Po osmé hodině vás pozveme na výstavu Uncertain States of America. Píší o ní také Hospodářské noviny. Expozici s podtitulem Americké umění ve třetím tisíciletí můžete navštívit v pražské Galerii Rudolfinum. Magdalena Čechlovská o výstavě tvrdí, že postrádá agresivní, angažované a společensky kritické práce. Kritika více než čtyřiceti mladých umělců je prý příliš krotká.

V Lidových novinách v příloze Kulturní premiéry najdeme hodnocení knihy Vlastimila Třešňáka "To je hezký, ne?" Petr Vizina považuje za jedinou chybu tohoto knižního rozhovoru, vedeného Ondřejem Bezrem, že není delší. Hudebník, malíř a spisovatel Třešňák v knize především vzpomíná, současnosti se dotýká jen zřídka.

U příležitosti chystaného koncertu skupiny Tata Bojs otiskují Lidové noviny rozhovor s jejím představitelem Milanem Caisem. Ten láká na vystoupení v pražské hale Sparty na Letné a nastiňuje, jak bude koncert vizuálně pojat. Krátkou recenzi brněnského koncertu najdeme v Mladé frontě Dnes, Kateřina Hejdová píše, že Tata Bojs jsou originální a navíc barevní, vystoupení oceňuje osmdesáti procenty.

Knihou měsíce listopadu vyhlašuje Ondřej Horák ve své pravidelné rubrice v Kulturních premiérách dílo tureckého prozaika Orhana Pamuka Jmenuji se červená.

V téže příloze najdeme také rozhovor Marty Švagrové s hercem Janem Potměšilem. V jeho domovském spolku Kašpar totiž připravují na zítřek premiéru hry Claudius a Gertruda. Drama Jiřího Stránského a Jakuba Špalka, jehož děj končí jen krátce před tím, než začíná Hamlet Williama Shakespeara, uvede Kašpar v Divadle v Celetné, hlavní role ztvární právě Jan Potměšil, Milena Steinmasslová, František Kreuzmann a Petr Lněnička.

Jana Paterová se Kulturních premiérách ještě věnuje inscenaci Divadla pod Palmovkou Ať žije královna! Vyzdvihuje výkony hlavních představitelek - Zuzany Slavíkové a Jitky Čvančarové a celkově hodnotí představení třemi hvězdičkami z pěti možných.

Nový román Sebastiana Faulkse Po stopách člověka recenzuje v Mladé frontě Dnes Markéta Musilová. Knihu, která přibližuje začátky psychiatrie, celkově hodnotí sedmdesáti procenty, uvádí, že Faulks nepíše jen pro vyhraněné intelektuály a literární fajnšmekry, staví na silných příbězích a zajímavém prostředí.

autor: Martin Luhan
Spustit audio