05. 09. 2008

5. září 2008

Deníky se na svých kulturních stranách věnují zahájení 113. koncertní sezóny České filharmonie. Protože orchestr do ní vstupuje bez šéfdirigenta a na post generálního ředitele byl vypsán konkurz, nadepisuje Petr Vizina svůj článek v Hospodářských novinách titulkem "Česká filharmonie čeká na vzkříšení". V textu pak přibližuje program souboru pro nejbližší dny a týdny. Dnes pod vedením svého hlavního hostujícího dirigenta Manfreda Honecka provede filharmonie Druhou symfonii Gustava Mahlera zvanou Vzkříšení. Dita Kopáčová Hradecká připravila pro Lidové noviny rozhovor se současným generálním ředitelem tělesa Václavem Riedlbauchem. Hovoří například o stále trvajícím sporu o autorská práva a o tom, nač je možné se v nadcházející sezóně těšit. Svou účast v konkurzu na místo generálního ředitele zatím nepotvrdil.

Právo otiskuje rozhovor Vladimíra Říhy s polským dirigentem Lukaszem Borowiczem, který v neděli bude řídit v Rudolfinu rozhlasový orchestr z Katovic. Jak již jsme Vás informovali v úvodu Mozaiky, koná se koncert na památku obětí srpna 1968.

Na téže straně Práva najdeme také článek, který se obrací za dvěma předposledními koncerty, které nabídl festival Dvořákova Praha. Na programu byla vystoupení Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Berlínského rozhlasového symfonického orchestru. Věra Drápelová v Mladé frontě Dnes prorokuje novému hudebnímu festivalu dobrou budoucnost. Chválí dramaturgii Dvořákovy Prahy, zejména zmiňuje ruského klavíristu Nikolaie Luganského, který vystoupil ve středu s berlínskými symfoniky.

Eva Zaoralová píše v Mladé frontě Dnes o průběhu Benátského festivalu. Předhlídka, která o víkendu končí, stále nemá jasného favorita na vítěze. Neutěšený obraz soutěže však přece jen rozjasnil animovaný snímek v originále nazvaný Gake no ue no Ponyo o zlaté rybce režiséra Hayao Miyazakiho, pohádka, která oslnila diváky i kritiky. Zaoralová zmiňuje také italský snímek Birdwatchers: Země Rudochů, jenž může být pohádce konkurentem v boji o Zlatého lva.

Josef Chuchma recenzuje v Mladé frontě Dnes novou prózu Jaroslava Formánka Cesta. Tato novela, fabulovaná próza s dějem koncentrovaným do jednoho dne, má podle kritika svou váhu a závaznost. Těží ze zkušeností, které získal autor svým pobytem ve Francii, kam v roce 1989 emigroval.

Martina Buláková upozorňuje na téže straně listu na výstavu Láska bez hranic, která představuje díla dvanácti současných finských umělců v pražské Galerii kritiků.

Vojtěch Rynda se v Lidových novinách věnuje novému snímku ruského režiséra Nikity Michalkova Dvanáct (12). Článek nadepisuje "Spravedlnost na ruský způsob", neboť snímek je adaptací amerického klasického soudního dramatu Dvanáct rozhněvaných mužů. Přestože Rynda vytýká filmu ověnčenému nominací na Oscara spoustu chyb, výrazně vyzdvihuje jeho finále a v celkovém hodnocení mu udílí tři z pěti možných hvězdiček.

Marta Švagrová v Lidových novinách píše o sbírce fejetonů Radky Kvačkové Očima tchyně. Uvádí, že se autorka s problematikou moc nepáře, píše zkrátka a s vtipem.

autor: Martin Luhan
Spustit audio