03. 11. 2008

3. listopad 2008

Kulturní stránky deníků přinášejí informace především o třech víkendových událostech - o představení Brechtovy Žebrácké opery v rámci Pražského divadelního festivalu Německého jazyka, o koncertním provedení opery Les Indes Galantes Jeana-Philippa Rameaua v podání francouzského souboru Les Arts Florissants a o koncertu skupiny Queen se zpěvákem Paulem Rogersem.

Žebráckou operu hodnotí například Petr Fischer v Hospodářských novinách. Režii Roberta Wilsona označuje za chladně čistou, ovšem nikoli samoúčelně. Vychází podle kritika z Brechtova konceptu "epického divadla", jež nechce diváky strhávat city, ale nutí je k přemýšlení, k novým úvahám nad žitými souvislostmi, které by možná někdy mohly vést k nějaké proměně politické reality, dokonce uvádí Fischer. Jana Machalická v Lidových novinách udílí inscenaci čtyři hvězdičky. Jejím základem je mimořádné výtvarné pojetí, které vzniká z naprostého minima dekorací, vše totiž modeluje světelný design. Režisér se však brání takříkajíc "říznout do živého" - nezanechává na své cestě k perfekci ani trochu vlastní krve a potu. Vrcholný styl je tudíž největší silou i slabinou inscenace. To Vladimír Hulec v Mladé frontě Dnes již výhrady nemá. Hodnotí Žebráckou operu stem procent, podle něj je Wilsonovo zpracování stylově čisté, vychází z modernistického pojetí světa, vytváří až pop-artovsky efektní obrazy, současně však odkrývá stíny a obrazy existující za popem a modernou.

Na téže straně Mladé fronty Dnes najdeme i hodnocení sobotního koncertu ansámblu Les Arts Florissants s dirigentem Williamem Christiem, který provedl v Národním divadle operu Les Indes Galantes. Věra Drápelová toto vystoupení oceňuje devadesáti procenty. V každém směru suverénní a virtuózní soubor povýšil podle recenzentky sobotní večer na jednu z hudebních událostí sezóny. Petr Veber v Hospodářských novinách uvádí, že proslulý vokálně-instrumentální ansámbl odehrál svůj koncert ve skvělé formě. Provedení francouzské barokní opery - tedy jim nejvlastnějšího oboru - přineslo mimořádný zážitek daný kombinací šarmantní hudby a její svěží suverénní interpretace.

Svou recenzi na kulturní straně Hospodářských novin nadepisuje Petr Vizina titulkem "Queen - skvěle nazvučené karaoke" a doplňuje podtitul "V Praze hrály zbytky kdysi slavné kapely. Vyprodaná O2 Aréna byla tedy svědkem pocty Freddiemu Mercurymu za účasti náhradníka Paula Rogerse. Jana Kačurová k tématu v Lidových novinách píše, že Rogers Mercuryho svým tzv. showmanstvím a hlasovými dispozicemi nenahradí. I díky atmosféře a příjemnému zavzpomínání na mládí udílí koncertu tři z pěti možných hvězdiček. Vladimír Vlasák uvozuje svůj článek v Mladé frontě Dnes titulkem "Odvar z Queen se lidem líbil" a hodnotí vystoupení šedesáti procenty.

Mladá fronta Dnes ještě upozorňuje na chystaný americký snímek Andělé a démoni. Podobně jako "Šifra mistra Leonarda" je také připravován podle románu Dana Browna, hlavní roli ztvární Tom Hanks. Premiéra bude v květnu roku 2009.

Aleš Haman připravil pro Lidové noviny recenzi knihy Ireny Douskové O bílých slonech. Hodnotí ji třemi z pěti hvězdiček.

Showbusinessová strana Hospodářských novin informuje o miniturné k novému albu skupiny Tata bojs Smetana. Zprávu přináší i Mladá fronta Dnes.

autor: Martin Luhan
Spustit audio