Podsvětí orientu. Kniha britského inženýra nás provede nejen po asijských drogových doupatech přelomu 19. a 20. století

11. únor 2022

Co všechno mohl na přelomu minulého a předminulého století zažít britský inženýr v Orientu? Jistě byste nečekali lovecké výpravy za tygrem, či halucinogenní vidiny. To vše a mnohem víc se však nachází v knize, kterou napsal James S. Lee.

Přebal českého překladu knihy Podsvětí orientu

O samotném autorovi mnoho informací nezjistíme. Kniha vyšla roku 1935, ale pozornosti se dočkalo až druhé vydání z roku 2000. U nás vyšla kniha loni v pražském nakladatelství Malvern v překladu Lukáše Houdka.

Literární marginálie dnes fascinuje především svou nezařaditelností. Drogové halucinace nejsou jediným dobrodružstvím, kterým se nás snaží autor omráčit. Jeho líčení lovu na tygra, či nosorožce z něj dělají orientálního blížence hrdinů Karla Maye. Chuť psát a žít čiší z každé stránky. Ačkoli Lee nebyl profesionálním spisovatelem a koncepce knihy občas skřípe, rozhodně disponoval nemalým talentem.

Kniha má však také reportážní potenciál. Na první pohled suchopárné pasáže o chudobě a poměrech v koloniích zaujmou při podrobném čtení. Pravou třešničkou na dortu jsou pak pro dnešního čtenáře autorovy myšlenkové úkroky stranou. Z vyprávění o svém dobrodružném životě je Lee schopen na ploše jedné věty odskočit k meditacím o budoucnosti lidstva. Futuristické vize se přitom kříží s obrazy apokalypsy.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související