Ernesto Sabato: Spisovatel a jeho přízraky

18. říjen 2019

Myšlenky argentinského spisovatele o tvorbě, románu a společnosti. Poslouchejte online po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Ernesto Sabato (1911–2011), argentinský spisovatel a dobrý malíř, fyzik a matematik, nositel Cervantesovy ceny (1984), nejprestižnějšího ocenění za španělsky psanou literaturu, je do značné míry ukázkovým typem latinskoamerického intelektuála 20. století, který kromě psaní cítil potřebu vyjadřovat se k otázkám veřejného, kulturního a politického života. Autor románů Kniha o hrdinech a hrobech a Abaddón zhoubce a řady esejistických knih. Ve svém psaní Toužil „jen“ vydat svědectví o lidském osudu a zachytit rozporuplného moderního člověka v jeho celistvosti se všemi krásnými i děsivými stránkami.

V souboru El escritor y sus fantasmas (1963, Spisovatel a jeho přízraky) nabídl Sabato čtenáři přemítání latinskoamerického spisovatele, který ovšem nechce mluvit o literatuře jako literát, nýbrž způsobem, jako když venkovan hovoří o svých koních.

Nikdy jsem netvrdil, že bych mohl být spravedlivý v otázkách, které se těsně dotýkají mého života.
Ernesto Sabato

Sabatova esejistika vychází stejně jako jeho románová tvorba z výsostně subjektivního pohledu na svět, který někdy může vést k zjednodušování, k příkrým odsudkům či prudkým, sarkastickým útokům, ale niterným zanícením a silným osobním zaujetím, jemuž je podřízen i styl a jazyk (paradoxy, výčty, protiklady, paralelismy, sarkasmus a ironie, vytříbený intelektuální slovník vedle hovorových argentinismů), je tak zajímavá.

Účinkuje: Jan Vlasák

Překlad: Vít Urban a Anežka Charvátová
Připravil: Petr Šmíd
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2019.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.