Cesare Pavese: Každá noc je osvobození. Uhrančivé obrazy útěšlivé i drásavé lásky v básních italského spisovatele

14. únor 2022

Rozhlasové nokturno z básnického odkazu italského básníka a romanopisce. V podání Kamila Halbicha a Ivana Řezáče poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Kamil Halbich, Ivan Řezáč
Připravil: Petr Adámek
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 14. 2. 2022

Cesare Pavese se narodil roku 1908 v Santo Stefano Belbo. V nedalekém Turínu vystudoval gymnázium, poté literaturu na tamější univerzitě. Nějaký čas působil jako suplent na různých školách, hlavně však překládal z angličtiny – například Hermanna Melvilla, Gertrudu Stein, Jamese Joyce – a věnoval se vlastní tvorbě.

Svůj básnický debut nazvaný Pracovat unavuje vydal roku 1934. Následujícího roku se ocitl v redakci časopisu Cultura, jejíž zaměstnanci byli kvůli protifašistické činnosti zatčeni, Pavesemu byl vyměřen tříletý trest v podobě nuceného pobytu v Brancaleone v Kalábrii, avšak po osmi měsících mu byl zbytek trestu prominut. Během válečných let se věnoval redaktorské a nakladatelské práci, kromě četných překladů publikoval řadu vlastních prací básnických a prozaických.

Právě coby prozaik je Pavese v české a slovenské překladové literatuře zastoupen nejhojněji, v českém překladu vyšly rovněž jeho deníkové záznamy. Jako básníka jej českému čtenáři zatím představil jediný výbor nazvaný Přijde smrt a bude mít tvé oči, který roku 1964 sestavil a přeložil Radovan Krátký. Ve vltavském Souzvuku uslyšíte uhrančivé obrazy útěšlivé i drásavé lásky.

autor: Petr Adámek
Spustit audio