Začínají oslavy svatého Václava, do Staré Boleslavi se chystají tisíce věřících

27. září 2013
Zprávy

Česko zítra bude slavit Den České státnosti a na mnoha místech si připomene odkaz národního světce - svatého Václava. Centrem pozornosti a oslav bude jako tradičně Stará Boleslav, nejstarší poutní místo v Čechách. Tam se od roku 2003 pořádá Národní svatováclavská mše, a tak se do Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi sjíždějí tisíce věřících. A nejen jich, připraven je i další kulturní program.

Už dnes se po celém Česku rozezní kostelní zvony, a to právě ve chvíli, kdy bude nejcennější relikvie svatého Václava - jeho lebka - převážena z Pražského hradu do Staré Boleslavi, kde byl kníže Václav zavražděn.

Cenná relikvie pojede v prezidentském voze a do baziliky svatého Václava, konkrétně románské krypty svatých Kosmy a Damiana, bude uložena chvíli před osmou hodinou večer. Následovat bude svatováclavský koncert a nešpory.

Hlavním bodem sobotních oslav bude poutní mše svatá pod širým nebem. Mši na Mariánském náměstí bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka spolu s mnichovsko-freisingským arcibiskupem, kardinálem Reinhardem Marxem a dalšími moravskými a českými biskupy.

Bohoslužba začne v deset hodin a po dobu jejího trvání budou na náměstí i ostatky svatého Václava. Po ní se vrátí zpět do baziliky, kde si je mimochodem v jednu a ve tři hodiny odpoledne mohou zájemci prohlédnout. Před pátou hodinou relikvie zase vyrazí zpět do Prahy.

Mše letos připomene i dvě významná výročí

I přítomnost německého kardinála má připomenout 75. výročí od uzavření mnichovské dohody. Reinhard Marx bude mluvit nejen o této historii, ale také o okamžicích, které naše dva národy spojily v dobrém.

Druhým významným výročím je příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, od kterého letos uplynulo 1150 let. A na propojení cyrilometodějské a svatováclavské tradice, které má své kořeny ve křtu přemyslovského knížete Bořivoje na Velké Moravě, letos duchovní poukážou.

V půl druhé se dokonce uskuteční modlitba u Palladia země české, což je malý kovový reliéf, který podle pověsti svatý Metoděj věnoval při křtu svaté Ludmile. Dnes je uložen ve Staré Boleslavi v chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Svatováclavská pouť Brandýs-Stará Boleslav

Výlet do Staré Boleslavi může být zajímavý i pro ty, kteří se nechtějí zúčastnit mše pod širým nebem. Celé odpoledne bude Mariánské náměstí patřit hudbě, zazní keltský folk, ale i rokenrol. Pro děti je připravené divadlo Minaret a v půl sedmé večer tam zahraje Václav Neckář a skupina Bacily.

Na koncerty se zájemci mohou po celý den vydat i na letní scénu Houšťka, kde program pokrčuje i v neděli. A vedle toho bude na náměstí svatého Václava celý den historické tržiště a v lunaparku Houšťka zase pouť a atrakce.

Centrum Staré Boleslavi bude pro auta zcela uzavřené

Do Staré Boleslavi se na tuto akci každý rok sjíždějí tisíce lidí a s tím jsou určitě spojené i dopravní komplikace. Omezení pro řidiče platí už ode dneška, a to přímo v místě konání akce. Od zítřejší šesté hodiny ráno pak bude až do půlnoci centrum Staré Boleslavi zcela uzavřené a neprůjezdné.

Ve směru z Mělníka do Staré Boleslavi budou muset řidiči využít objízdnou trasu přes Kostelec nad Labem, Brandýs nad Labem a pak po silnici R10. Tu policisté doporučují využít i ve směru z Prahy nebo z Mladé Boleslavi.

Vzhledem k tomu, že ve městě nejsou vyhrazena žádná zvláštní záchytná parkoviště, jako to bylo v roce 2009, když přijel papež, parkovat se dá jen na běžných parkovacích místech ve městě. Alternativou může být vlak nebo autobus. Právě autobusové spoje budou kvůli akci posílené, navíc nádraží je asi jen 300 metrů od Mariánského náměstí, kde se pouť koná.

Spustit audio