Z Kounova na Rakovnicku zmizí čoudící komíny, obec bude topit biomasou

19. březen 2013

Úspora energie a čistota ovzduší. To jsou podle starostky obce Kounov na Rakovnicku Dany Bechyňské z KSČM dva důvody, proč se obec rozhodla pro projekt centrálního vytápění biomasou. Od příštího roku zmizí kouřící komíny, kvůli kterým se nad domy často vznáší temný oblak. Na více než stomilionovou investici obec získala dotaci ve výši 85 milionů korun, na zbylých pětadvacet milionů si musí vzít úvěr a na dlouhá léta se zadlužit.

Mezi 150 domácnostmi, které se k vytápění biomasou hned od začátku připojí, je i dům Josefa Hajného. Ten v Kounově žije třiapadesát let a dosud jeho rodina topila uhlím a dřevem. Ale jak říká, dřevo není a uhlí je drahé. Že na biomase ušetří, to si jistý není. Za to pohodlí to prý ale podle Josefa Hajného stojí:

„Přijdete domů, musíte čistit. Teď jsem zrovna koupil uhlí, které je špatné. Kouří, kotel je zanesený.“

Levné a nekvalitní uhlí je podle starostky obce Dany Bechyňské z KSČM důvodem, proč je v obci hlavně v zimě nedýchatelno:

„Bydlím na vršku nad obcí a když tato situace nastane, tak do vsi není vidět.“

Možnost topit biomasou si obec zvolila i proto, že sem není zaveden plyn. Rozhodla se tak už před pěti lety a od té doby na projektu pracovala. Dotaci už má jistou, teď vybírá banku, která ji poskytne úvěr. Splácet ho bude zhruba dvacet let a umořovat z prodeje tepla.

Především kvůli velkému zadlužení obce nejsou všichni zastupitelé nápadem přejít na biomasu zrovna nadšení. Jak potvrdil pan Hajný, pro nejsou ani všichni místní.

Celý systém stojí na čtyřech kotelnách a skladu na biomasu. Jedna ze dvou centrálních kotelen se začala stavět už prosinci, druhá bude u mateřské školy a další dvě pak na kraji obce.

Investorem stamilionového projektu, ke kterému se zatím chce připojit tři čtvrtiny domácností, je obec. Ráda by ale našla provozovatele systému, který by zároveň obstarával i potřebné množství biomasy.

Bude dost biomasy?

„Když jsme tento projekt odsouhlasili, byla biomasa něco, co se všude válelo. Co bylo možno získat zadarmo. Bohužel za těch pět let se situace tak změnila, že máme docela obavy, abychom potřebné množství biomasy za přijatelnou cenu sehnali,“ říká starostka Dana Bechyňská.

Autorem tohoto systému vytápění je firma Biosa. Postavila ho na kotlích s vyšší teplotou spalování, než jaké se v Česku běžně používají na spalování slámy. Podle Alexandry Honové, zástupkyně jednatele této firmy, ale v Kounově nouze o biomasu nebude:

„Použitá technologie spalování umožňuje pálit všechny druhy biomasy. V případě Kounova lze pálit například zbytky z těžby dřeva, ze zpracování dřeva na blízké pile, z prořezu okolo komunikací. Obec má také přislíbenou dodávku zbytků z lihovaru, tedy pecek, jejichž výhřevnost se blíží výhřevnosti černého uhlí. Může také pěstovat energetické rostliny, například šťovík.“

Podle projektu by se mělo v Kounově ročně spálit 1 850 tun biomasy. Prakticky by to ale mělo být zhruba o třetinu méně.

Zkušenost už má firma Biosa z Měňan, kde uskutečnila první svůj projekt. A teď vedle Kounova spolupracuje ještě s obcemi Mezno na Benešovsku a Březová na Berounsku. I ty už mají dotaci jasnou a chystají se příští rok přejít na biomasu.

Spustit audio