Ve Všeradicích opravují zámecký areál, ve kterém se narodila nejznámější česká kuchařka

21. květen 2013
Zprávy

Ve Všeradicích na Berounsku najdete zámecký areál, ve kterém se v roce 1785 narodila Magdalena Dobromila Rettigová. Před pěti lety ho koupila firma místního starosty a občanské sdružení Všeradova země tu díky evropským penězům otevřelo galerii a hostinec, kde se vaří podle jejích tradičních receptů. A od začátku května tu dokonce vaří i vlastní pivo.

„Teď se nacházíme ve sklepě, je tu sedm cylindrokónických tanků s obsahem tisíc litrů v jednom. Momentálně se točí speciální světlá čtrnáctka, vedle kvasí tmavá třináctka a světlá třináctka,“ popisuje Jiří Diviš, sládek malého všeradického pivovaru.

Spodně kvašené pivo Všerad se tu vaří teprve chvíli, ale v minulosti už se tu údajně vařilo. Jediná známá zmínka o místním pivovaru a lihovaru pochází z roku 1710.

Pivovar s kapacitou 500 hektolitrů za rok je poslední novinkou zámeckého areálu, který v roce 2008 koupila firma místního starosty Bohumila Stibala, zvoleného jako nezávislého kandidáta. Ve Všeradicích sháněl další prostory, do kterých by rozšířil výrobu, a zámecký areál byl jediný vhodný a volný.

„Náš záměr byl koupit jenom část, ale majitelka trvala na celém odprodeji. Původní majitelé byli Schwarzenbergové, potom v roce 1924 při pozemkové reformě to bylo jako zbytkový statek, dostalo to družstvo, které zkrachovalo, a od družstva to koupil inženýr Herman v roce 1932. V roce 1948 tady byly Státní statky, které opravily střechy, areál byl vyasfaltovaný, a když ho předávaly v roce 1992 vnučce původního majitele, tak areál byl poměrně zachovalý a udržovaný,“ připomíná Bohumil Stibal.

Ve čtyřhektarovém areálu je celkem osm objektů. Dva byly opraveny za evropské peníze, občanské sdružení Všeradova země získalo na projekt za 50 milionů celkem 18 milionů.

„Dostali jsme evropskou dotaci na vybudování muzea a galerie Magdaleny Dobromily Rettigové a na vybudování restaurace a ubytovací části, která vznikla z bývalých koníren,“ dodává starosta.

Rekonstrukce se dočká i samotný zámek

Tři roky otevřenou galerii vede Sylva Škardová. „Návštěvníci přijdou do bývalého barokního špýcharu, který byl postaven v roce 1696. Dodneška tady máme na jednom trámu letopočet,“ ukazuje vedoucí galerie.

V přízemí je stálá expozice, v dalších dvou poschodích jsou výstavní sály a v podkroví je sál, ve kterém se konají koncerty, divadelní představení, ale i svatby. Ještě nedávno chátrající areál za posledních pět let hodně změnil. Hotovo ale ještě není, jak potvrzuje starosta obce a majitel areálu Bohumil Stibal.

Špýchar pochází z roku 1696, jak ukazuje i nápis vyrytý v trámu

„Zbývá nám práce mnoho. Za námi je budova bývalých skladů, kde vznikne wellness centrum, a pak nám zbývá budova zámku, kterou chceme uvést do původního barokního stavu. Na ten bychom se rádi vrhli někdy v roce 2015 nebo 2016.“

Česká buditelka a spisovatelka, kterou proslavila především její Domácí kuchařka, se právě v této budově narodila jako Magdalena Artmannová. Jak přišla ke svému prostřednímu jménu?

„Její manžel Jan Alois Rettig byl právník, ale taky to byl velký český vlastenec. V době, kdy Magdalena žila, tak bylo módou přejímat vlastenecká jména, takže přejala jméno Dobromila, zřejmě milovala dobro, a její manžel přejal jméno Sudiprav, jakože soudil právo,“ vysvětluje vedoucí galerie Sylva Škardová. A dodává další zajímavost - česky se Magdalena Dobromila Rettigová naučila až v dospělosti.


Zvětšit mapu
Spustit audio