Úžasné životy: Jiří Bulis podle Arnošta Goldflama

6. září 2020

Společenský tvor, elegán, milovník dortíků a šampaňského, kamarád. Ale taky proklatec, komplikátor a hlavně vyjímečný skladatel. Na Jiřího Bulise vzpomíná Arnošt Goldflam.

Je podepsán pod množstvím kompozic pro divadelní představení, film, televizi a složil také  velké množství písní. K řadě z nich napsal i texty, které jsou povětšinou prostoupeny melancholií.

„Jeho písně se nikdy nestaly hity, majetkem milionů, jak říkal sám Jiří,“ připouští Arnošt Goldflam. „Jednak proto, že se nejednalo o prvoplánově líbívé melodie a snadné texty. Ale on hlavně nebyl obchodník, který by uměl svůj talent prodat. Nejvíce mi k němu sedí německé slovo langsam, on byl prostě takovej pomalej,“ usmívá se Goldflam.

I přes to, že se jeho jméno nikdy nedostalo do všeobecného povědomí, jeho nesmírně působivá a emotivní hudba nezmizela. Znovu se objevuje v inscenacích divadelníků nové generace, jeho dcera Lucie v roce 2015 vydala album jeho písní, na kterém spolupracovala řada předních hudebníků současné alternativní scény, například MUCHA nebo Zrní.

Bulis zemřel tragicky a předčasně při dopravní nehodě v květnu roku 1994, v pouhých 47 letech. „Už je to skoro 20 let, a já mám občas pocit, že je to jen nějaká mystifikace, a že se někde vynoří. Chybí mi jeho hudba, a hlavně jeho přátelství,“ uzavírá Goldflam.

Spustit audio

Související