Středočeská architektura ožije v komentovaných prohlídkách. Provádět budou i děti

4. říjen 2013
Zprávy

Světový den architektury připadá od roku 1996 na první říjnové pondělí. Letos se při té příležitosti koná již potřetí festival Den architektury. Známí i méně známí architekti během něj zdarma provedou zájemce po jejich městě nebo místech, která neznají či o nich vědí jen málo.

Letošní program se koná během nadcházejícího víkendu v jednačtyřiceti městech v Česku. Mezi nimi jsou i některá středočeská města.

Den architektury organizuje občanské sdružení Kruh, které se věnuje propagaci architektury. Vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění v roce 2001. Kruh se snaží představit kvalitní a současnou architekturu a otevřít oborovou diskusi.

Den architektury tak má lidem pomoci objevit architekturu a nahlížet jinak než dosud na místa, kolem kterých třeba denně chodí. I proto jsou jejich průvodci architekti, ale také historici nebo teoretici architektury.

Ke Dni architektury se připojuje šest středočeských měst: Beroun, Nymburk, Poděbrady, Český Brod, Černošice a Mnichovo Hradiště.

Právě Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku patří mezi nováčky tohoto festivalu. V sobotu v 9 hodin ráno začne prohlídka centra města, kterou povede architekt Milan Macoun. V plánu je i devět zastávek u městských domů z přelomu 19. a 20. století, které zformovaly moderní tvář města.

Mnichovo hradiště

V Nymburce začne prohlídka v jednu hodinu odpoledne a organizátoři ji nazvali ‚Nymburk v zajetí železnice‘. Tématem bude právě železnice a její vliv na rozvoj města. A akce bude zakončená prohlídkou krematoria a obřadní síně.

Nymburk

Beroun v sobotu od tří hodin nabídne prohlídku se sdružením Beroun sobě. Má nastínit nedostatečně využitý potenciál tamních vodních toků. Připomínám, že Beroun leží na soutoku řek Berounky a Litavky.

Hrnčířské trhy v Berouně

V Poděbradech pak provedou architekti v neděli ve dvě hodiny odpoledne vilovou čtvrtí a představí rezidenční architekturu lázeňského města.

Poděbrady, náměstí u zámku

Český Brod naplánoval akci ke Dni architektů až na pondělí a zájemci si tam během odpoledne budou moci vyzkoušet přírodní zahradu mateřské školy Kollárova s hliněným domem, bludištěm nebo opičí dráhou. Budou u toho i architekti, kteří ji navrhli.

V Černošicích u Prahy budou prohlídky specifické: v neděli ve dvě hodiny odpoledne se zde koná prohlídka nazvaná ‚Architektura očima dětí‘, a tak je zřejmé, že průvodce budou dělat děti. Konkrétně dvě téměř dvanáctileté dívky, které dospělým ukážou své město. Zapojí do toho i prózu a poezii.

Nejbohatší program bude tradičně v Praze. Jedním z vrcholů letošního festivalu by podle organizátorů měla být třeba procházka pražským technickým podzemím. A za zmínku stojí i to, že v Praze bude opět provádět i Vladimír 518, známý český rappper, který zájemcům ukáže DBK, tedy Dům bytové kultury od Věry Machoninové. Loni byl o jeho prohlídku velký zájem.

Den architektury v Praze bude dost bohatý. Nabídne víc než patnáct prohlídek včetně dnešního workshopu pro děti a rodiče na Fakultě architektury ČVUT.

autoři: Marína Dvořáková , Alena Rokosová
Spustit audio