Protesty lékařů ve středních Čechách jsou spíše symbolické

1. březen 2013

Lékaři dnes protestují proti reformám ministerstva zdravotnictví. Zavřené kvůli tomu ale zůstaly jen některé ordinace. Akce pojmenovaná jako Den zdraví lékařů má totiž spíše symbolický charakter. A to i ve středních Čechách.

Lékařský protest dnes chod příbramské nemocnice neovlivní. Podle mluvčí Oblastní nemocnice v Příbrami Moniky Bouškové jsou všechna oddělení i ambulance v provozu, takže lidé nemusí mít obavy, že by je na některém z pracovišť v obou nemocničních areálech neošetřili.

Protest lékařů místní organizace Lékařského odborového klubu morálně podpořila, ale petice se v příbramské nemocnici nepodepisují.

Dnešní protest se prakticky nijak nedotýká ani pacientů Oblastní nemocnice v Kolíně. I zde má akce jen symbolický charakter. Lékaři šli spíše cestou diskuze. S pacienty, kteří o to mají zájem, rozebírají v ordinacích problémy našeho zdravotnictví. K razantnímu omezení péče ale nedošlo.

Trochu jiná je situace v nymburské nemocnici. Tam si dnes někteří doktoři vzali volno. Ani tady se ovšem provoz nezastavil. Pracuje se v rámci režimu, který se podobá tomu víkendovému. Pacienty ale ani v Nymburce lékaři rozhodně neodmítnou ošetřit.

Kdo má zájem, může také přímo v nemocnici podpořit protestní akci na záchranu českého zdravotnictví, a to svým podpisem. Petice jsou v areálu zdravotnického zařízení v Nymburce k dostání hned na několika místech.

K protestní akci se nepřipojili lékaři kladenské nemocnice. I když její ředitel Vladimír Lemon připustil, že důvodů, proč by to mohli udělat, je dost. Třeba primář dětského oddělení Petr Lyer už včera potvrdil, že na jeho oddělení pacienti žádnou změnu nepocítí, ale že lékaři se všemi body petice souhlasí.

Klid je také v Rakovníku. Ředitel tamní nemocnice Jaromír Bureš řekl, že pokud se lékaři k akci nějak připojí, tak nejspíš jen ve svém volnu.

autoři: Michal Trnka , Radek Ctibor , ak , Alena Rokosová
Spustit audio