Písně inspirované lidovou hudbou zažívají renesanci, říká muzikoložka Velická. Jejich nejslavnější autory připomíná i Rok české hudby

25. únor 2024

Na letošní rok připadla výročí mnoha českých skladatelů. Nejen jejich přínos připomíná Rok české hudby. „Ten má být skrze připomenutí našich velikánů také podnětem k tomu, abychom hudbou žili,“ říká pro Leonardo Plus muzikoložka a šéfredaktorka hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha Eva Velická. Co je pro českou píseň typické a jak pronikla do světa?

V debatě o české písni nesmí chybět trio skladatelů, kteří získali věhlas na světové scéně. Jedná se o Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Čtěte také

Poslední jmenovaný se ve svém díle výrazně inspiroval lidovou hudbou a poezií. „Martinů vtipně zdůrazňuje nějaký fenomén a svůj pohled na lidovou kulturu,“ charakterizuje Velická. „Jeho písně jsou poměrně známé. Jsou to původní lidové texty, které originálně zhudebňuje v písničkách na jednu stránku, takže jsou kraťoučké.“

Bohuslav Martinů se ve své tvorbě ale nezalekl ani nových trendů. „Nebyl žádný staromilec. Rád chodil do kina, napsal opery pro rádio, ale zajímal se také o přírodní vědy – své Madrigaly třeba věnoval Albertu Einsteinovi,“ podotýká.

Dalším výrazným autorem čerpajícím inspiraci z lidové tradice byl Leoš Janáček. O něm je známo, že poslouchal rozhovory mezi lidmi na ulici a ve svých dílech čerpal z intonace užívané v komunikaci právě běžnými lidmi.

„Janáček nezhudebňoval pouze původní moravské lidové písně. Tvořil také vlastní písňové cykly, které jsou folklorem inspirované, ale tvoří díla svrchovaně originální,“ popisuje. „Největší vrchol je jeho písňový cyklus Zápisník zmizelého, což je neuvěřitelné dílo.“

Čtěte také

Na světových pódiích ale zazářily hlavně jeho opery. „Janáček je jeden z nejvýznamnějších operních skladatelů první poloviny 20. století a jeho díla sklízí ovace a uznání všude, kde je uvedou,“ konstatuje Velická. „Je to díky Janáčkově hudbě, ale také díky jeho neuvěřitelnému smyslu pro drama a vystižení emocí. Opery jsou plné vášní a to je pro lidi sdělné pořád.“

Poslední skladatel z nejznámějšího tria se rovněž inspiroval lidovou tvorbou. Specifikem Antonína Dvořáka ale je jeho úprava pro prostředí salónů. „Dvořák si nevybral celé písně, ale jen texty a melodii si vytvořil sám a také si k nim vytvořil vlastní doprovod. Tím víc vyniká duch salónů a účel, pro který psal,“ vysvětluje.

Jeho písně byly určené nejen pro koncertní sály, ale také pro amatérské zpěvačky, jakou byla i jeho manželka Anna.

Surrealismus a digitální edice

Autorem českých písní, na kterého je často zapomínáno, ale jehož tvorba si rovněž zaslouží pozornost, je i Jaroslav Ježek.

„Jeho písně jsou skoro neznámé, ale jsou úžasné a ukazují, že v té samé době, kdy Ježek spolupracoval s Voskovcem a Werichem, tak ale měl i jiné choutky, dejme tomu surrealistické,“ nastiňuje Velická skladatelovu spolupráci s Vítězslavem Nezvalem. „Rozvíjela se tam velice zajímavá spolupráce a myslím si, že kdyby nebylo války a smrti Ježka, tak by se neuvěřitelně vyvíjel dál.“

Oslavám Roku české hudby přispívá i významný trend rostoucí obliby písní inspirovaných lidovou hudbou.

Čtěte také

„Nejen u nás, ale i ve světě došlo za poslední léta k velké renesanci tohoto druhu písně. Dříve je zpívali operní pěvci a zpívali je hlasem, s přístupem a patosem, který se hodí do opery, ale nehodí se k drobným písním s klavírem,“ objasňuje Velická.

„Poslední dobou slyšíme, že interpreti přistupují k písním inspirovaným lidovou hudbou a najednou to zní úplně jinak. Ne jako něco nudného, ale něco, co si může zazpívat každý,“ raduje se z vývoje trendů.

Oblibě možná přispívají i možnosti nových digitálních edic, které uživatelům poskytují široké možnosti. Kromě překladů do cizích jazyků je nyní běžným standardem i rozšíření vydání o online servis.

„U nové edice opery Rusalka teď například nabízíme možnost stáhnout si v PDF kompletní trojjazyčné libreto a zároveň je tam celá opera namluvená, což slouží cizincům, aby si mohli zkontrolovat výslovnost,“ uzavírá Velická.

Co všechno vyčte muzikolog z rukopisu? Jaký je příběh vzniku české písně Škoda lásky, která obletěla svět? A proč českou výslovnost árií učí cizince americká zpěvačka? Poslechněte si celé Leonardo Plus. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , esta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.