Petr Šabata: Jak asi vláda Petra Fialy naloží s návrhy ekonomů povzbudit ekonomiku

29. leden 2024

Národní ekonomická rada vlády (NERV) připravila návrh prorůstových opatření a kabinet Petra Fialy je v současnosti analyzuje. Celkem spolehlivě se dá už teď předpovědět, jak ta analýza dopadne – ekonomicky nejracionálnější náměty, jak probrat mdlou ekonomiku bez potenciálu, spadnou pod stůl.

Jako důkaz si stačí vzpomenout, jak vláda vloni naložila s nápady NERV na konsolidaci veřejných financí.

Čtěte také

Tehdy ekonomové především apelovali, aby se vrátilo zdanění příjmů fyzických osob na přibližně stejnou úroveň, jakou mělo před schválením daňového balíčku z prosince 2020 obsahujícího zejména zrušení superhrubé mzdy. Protože právě tento společný chybný krok ODS, hnutí ANO a SPD vyrobil podstatnou část strukturálního deficitu, který se vláda snaží zmírnit.

Ekonomové si před třemi lety ťukali na čelo, ale ODS na svém omylu sveřepě trvá. Takže každý rok chybí v rozpočtu asi 120 miliard korun, které stát nemůže investovat do vzdělání, do zdravotnictví nebo třeba i – do důchodů. Ve svém novém dokumentu nyní NERV zopakoval, že obrovské snížení výběru daní v roce 2020 je zásadní překážkou v zavádění kroků na podporu dlouhodobého růstu.

Hmota nevábné barvy, chuti a zápachu

O méně peněz do rozpočtu, zato o větší ostudu šlo vloni při zdanění tichého vína. NERV do konsolidačního balíčku marně navrhoval spotřební daň na tiché, tedy neperlivé víno.

Čtěte také

Stát by po zrušení výjimky vybral navíc ročně až čtyři miliardy korun, daň by nezničila malé moravské vinaře, jak vykřikovali lobbisté, protože dvě třetiny hroznů, z nichž se tiché víno vyrábí, se do Česka dováží.

Tehdy se proti postavili lidovci, vláda couvla a slíbila se daní zabývat později. Takže už měsíce vidíme tance lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného, které vedou přes různé pracovní skupiny k cíli celé to zahrát do autu.

V aktuálním návrhu NERV jsou také velmi potřebné ingredience – od auditů na ministerstvech přes radikální zkrácení povolovacích lhůt, využití grantů na financování vysokoškolského studia až po modernizaci zákoníku práce. Která by obsahovala i možnost propuštění zaměstnance bez udání důvodu a která by po dánském vzoru skloubila pružnost trhu práce s bezpečností zaměstnání.

Čtěte také

Právě propojení návrhů, jak měnit trh práce a jak posunout systém vzdělávání, by vytvořilo předpoklady pro cestu Česka do první evropské civilizační ligy.

Ale opravdu si dnes těžko představit, že lidovci a jejich předseda Marian Jurečka kývne například na zpružnění trhu práce s výpovědí bez udání důvodu nebo na granty na vysokoškolské studium.

Petr Šabata

Strana má preference kolem dvou procent a předseda nůž na krku, že s tím musí rychle něco udělat, nebo skončí. Takže podpoří jen sociální a populární kroky, Jurečka v pátek ohlásil mnohem častější spory s koaličními partnery. Ovšem i ODS, TOP 09, Piráti a Starostové budou myslet na blížící se volby evropské, krajské, senátní a příští rok ty sněmovní.

Z toho nejde udělat jiný závěr, než že vláda opět naloží s inspirativními náměty ekonomů macešsky: naléhavé i odvážné návrhy proženou politici pětikoaličním strojkem na maso, ze kterého vyleze hmota nevábné barvy, chuti a zápachu. Což zaručeně není ten nejlepší návod, jak zlepšit kvalitu života v Česku.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio