Pavel Kosatík: Doufám, že Čaputová není jen marketingový produkt

6. březen 2019

Slovenští voliči budou v následujících týdnech vybírat nového prezidenta. Kdo jsou horcí favorité přímé volby a co o nich vypovídá jejich dosavadní kampaň?

Poslední průzkumy veřejného mínění potvrdily výrazný náskok slovenské právničky a občanské aktivistky Zuzany Čaputové před místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem a ostatními kandidáty. V kampani pokračuje celkem třináct zájemců o slovenský prezidentský úřad.

Čaputová je mi sympatická, ale…

Logo

Spisovatele Pavla Kosatíka největší favoritka dosavadní kampaně zaujala. „Jenom se trochu obávám, jestli to v něčem nepřipomíná tendence tvořit prezidentského kandidáta jako marketingový produkt, které jsme u nás zažili dvakrát jako v případě obou hlavních vyzyvatelů Miloše Zemane,“ říká v pořadu Jak to vidí Pavel Kosatík.

Ještě před měsícem lidé o Zuzaně Čaputové věděli jenom to, že je veřejnou aktivistkou, ale jediná její větší kauza byla lokální a týkala se skládky odpadu. To bez jakékoliv ironie nestačí jako kompletní průprava prezidentského kandidáta,“ dodává s tím, že uměle fedrovaná kandidatura se vždy nakonec projeví, jako se to přihodilo profesoru Drahošovi v minulé volbě prezidenta u nás.

Nevěřím na nepolitického prezidenta

I v přímé i v parlamentní volbě je důležité, jestli má kandidát politickou průpravu. Moc nevěřím na sny, že schopným prezidentem může být člověk, který do té doby dělal nepolitickou politiku. Problém zkušených kandidátů je, že většinou za sebou mají léta zklamaných voličů. Lidé se proto stále častěji chytají každé nové tváře.“ Podle Kosatíka by prezident měl mít politické instinkty, a především by měl být autentický. Cokoli jiného se v kandidatuře nakonec pozná.

Další témata rozhovoru: Uplynulo 500 let od pádu říše Aztéků. Proč si toto výročí připomínat? Stojí lidstvo před dalšími závody o dobývání vesmíru? Jakou hlavou státu byl odcházející slovenský prezident Andrej Kiska? Blíží se kulaté výročí nacistické okupace. Co bychom si v souvislosti s tímto výročím měli obzvlášť připomínat?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související