Medvědy, rysy a další divoká zvířata uvidíte v parku v hornorakouském údolí Almtal

Záchrannou a výzkumnou stanici a zároveň jeden z největších výběhových parků divokých zvířat v Evropě najdete v hornorakouském alpském údolí Almtal. Wildpark Cumberland je už téměř padesát let domovem pro desítky zvířat.

Park vznikl na šedesáti hektarech půdy podél řeky Alm pramenící v nedalekém jezeře Almsee. Návštěvníci tu uvidí divoká zvířata, která ještě stále žijí v této klimatické zóně, a také ta, která jsou vážně ohrožená.

Šéf Wildparku Cumberland Bernhard Lankmaier ukazuje na pět kilometrů dlouhé stezce výběh medvěda hnědého, smečku vlků a rysů, také řadu kopytnatců a voliéry vodních ptáků. Dohromady tu žije 50 druhů a 300 kusů zvířat.

Park navštěvují hlavně rodiny s malými dětmi. „Mám jednoho potomka a roční kartu, potkat nás tady se synem můžete skoro každý týden,“ prozrazuje Bernhard Neuhofer.

Cílem a posláním parku je ochrana přírody, ochrana a zachování přírodních druhů, které jsou ve volné přírodě ohrožené, vzdělávání a vědecké projekty. „Pro nás je zásadní vracet mláďata zpět do volné přírody a pomáhat rozšiřovat ohrožené druhy zvířat, také vzdělávat a komunikovat s návštěvníky,“ zdůrazňuje Bernhard Lankmaier.

V hornorakouských Alpách učí zájemce jódlovat při túře na sněžnicích

V alpském údolí Almtal v rakouském regionu Waldnesspořádají túry, při nichž se lidé učí chodit po sněžnicích i jódlovat

Drobná třicátnice Sabina Haslingerová z hornorakouského Almtalu slibuje, že jódlovat naučí každého. Tento zvláštní druh zpěvu původně sloužil ke komunikaci horalů a pastevců.

Park je jako jeden z mála podobných areálů otevřený celoročně. Nejkrásnější je to tady podle Bernharda Lankmaiera v květnu, kdy se příroda probouzí, všechno kvete, zvířata se rodí. Zajímavá je ale i návštěva v zimě, protože některá zvířata jsou aktivní jenom v chladných měsících.

Šéf parku se nejlépe cítí mezi rysy. „Máme tady mnoho atraktivnějších divokých zvířat, ale tyhle divoké kočky, když jsou v klidu a v tichu, mě uklidňují. Rád se na ně dívám a pozoruji je,“ vysvětluje.

Až do konce března je Wildpark Cumberland v zimním provozu otevřený denně od 10 do 16 hodin.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související