Masopustní veselí v hornorakouském Ebensee provází už 120 let průvod hadrníků

5. březen 2019 15:19

V pondělí před Popeleční středou se už 120 let hornorakouským městem Ebensee prochází masopustní průvod hadrníků. Tradiční akce je zapsaná v seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Město je od rána vyzdobené vlajkami ze sešitých starých hadrů se záplatami a z podobných materiálů jsou vyrobené i masky koledníků. Průvodu se účastní stovky místních.

Andreas a Mario mají kromě oblečení z roztrhaných hadrů připravené i ručně vyřezávané dřevěné masky na obličej. „Masku jsem si vyráběl sám z lipového dřeva, výroba trvala asi třicet hodin. Udělal jsem ještě tři další, ale dvě praskly,“ popisuje Andreas.

Kristine a Astrid si své masky koupily a přišly do průvodu už se zakrytým obličejem. „Na klobouku mám přilepené staré plyšové hračky svých dětí, na rukou háčkované rukavičky po babičce, starý kroj zdobí nastřihané cáry látky a deštník má látku roztrhanou na několik kousků,“ dodává Kristine.

Masky na obličeji mají svůj význam – lidé s maskou můžou podle tradice bez následků sousedům změněným hlasem říkat, co se jim na nich nelíbí.

Kdy přesně vznikl UNESCEM chráněný průvod hadrníků, místní neví. Pravděpodobně byl podle Gerharda Spenglera vzorem bohatý a výpravný průvod z Ausee. „Protože ale v Ebensee žili spíše chudí dělníci, kteří těžili z hor sůl, tak právě hadry a cáry měly parodovat měšťanské bohaté průvody. Používalo se staré dámské oblečení, šaty, klobouky, šátky a na obličej závoj, později dřevěné masky,“ říká.

Masopustní oslavy skončí ve středu, kdy místní spálí hadrové figury u řeky Traun. A protože lidé během masopustu i hodně utratí, vyperou v řece své prázdné peněženky a začnou šetřit na další rok.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související