Malým knihovnám hrozí kvůli nižším financím absence nových titulů

9. duben 2013
Zprávy

Jen čtvrtinu toho, co před osmi lety, dostaly letos středočeské knihovny na tzv. regionální činnost. Díky ní se starají o zhruba osm stovek malých obecních knihoven v celém kraji. Teď ale musely přestat kupovat nové knihy, které jim půjčují. Jednoduše na ně nemají. Vedení kraje však slibuje, že se to ještě letos změní.

Listovat knižními novinkami v knihovnách je pro většinu čtenářů samozřejmostí. Že to tak může být i v malých obcích, kde mají třeba jen několik desítek čtenářů, za to může takzvaná regionální funkce knihoven. Ze zákona ji musí plnit každá krajská knihovna.

Té kladenské s ní pomáhají čtyři další, a to v Mladé Boleslavi, Příbrami, Kutné Hoře a Benešově. Společně se starají o všechny knihovny v kraji, které o to mají zájem.
Co přesně pro ně dělají, vysvětluje ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně Jiří Mika.

„Základní činností je vytváření velkého výměnného fondu, který se nakupuje centrálně, takže můžeme využít i různých výhodných slev. Z něj jsou potom takzvané výměnné soubory – to jsou balíčky obsahující padesát, někdy až sto knih – zapůjčeny na určitou dobu do příslušné obecní knihovny.“

I malé knihovny pak díky tomu mají pestrou nabídku žánrů, titulů i autorů.

„Což by v žádné obecní knihovně asi nebylo možné, kdyby se ten fond pořizoval individuálně,“ upozorňuje Jiří Mika.

V rámci této činnosti knihovny poskytují i metodickou pomoc. Lenka Šimková, která vede obecní knihovnu v Žilině u Kladna, pozitiva výměnného fondu potvrzuje. Knihovna v obci znovu otevřela před dvěma lety a chystá se na rekonstrukci.

„V té souvislosti hodně využíváme výměnné soubory a předpokládám, že je budeme využívat i dál. Nevidím smysl knihovnu ‚nacpat‘ právě těmito knihami, které se čtou aktuálně, ale za dva nebo tři roky by se musely třeba vyřazovat. Knižní novinky jim sem kladenská knihovna vozí dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.

„Takto je to dostačující, čtenáři se sami hlásí o své právo, že mají přečteno a že by chtěli dodat nové knížky,“ dodává knihovnice.

Radní Štefek slibuje navýšení příspěvku

Letos ale žádné nové knihy do výměnného fondu nepřibyly. Knihovny na jeho obnovu zkrátka nemají dost peněz. Ještě v roce 2005 tuto regionální funkci dotoval stát a na Středočeský kraj připadlo asi 19 milionů korun. Pak začaly příspěvky rozdělovat samy kraje, v roce 2011 činil příspěvek Středočeského kraje sedm milionů a pro letošní rok je vyčleněných jen pět milionů.

„To má ten důsledek, že jsme jednak museli redukovat pracovní úvazky, takže metodická odborná činnost i výjezdy do knihoven nemohou být prováděny tak často. A za druhé jsme v tuto chvíli museli úplně zastavit doplňování výměnného fondu,“ vysvětluje Jiří Mika. Knihovníci teď intenzivně jednají s vedením kraje a radní pro kulturu Zdeněk Štefek z KSČM jim slibuje navýšení příspěvku.

Logo

„Pracujeme na několika bodech, které by měly fungování regionálních funkcí knihoven zlepšit. Jednak se to týká navýšení částky z pěti milionů na ideálně deset milionů pravidelně, ale aspoň na sedm a půl milionu. A také se to týká předfinancování pověřených knihoven už od ledna, protože v současné době to funguje tak, že finance dostanou až po schválení zastupitelstvem třeba v březnu nebo dubnu.“

Radní pro kulturu chce připravit materiál do krajské rady tak, aby případné navýšení příspěvku stihli schválit zastupitelé už na dalším jednání - tedy v červnu.

autoři: tej , Alena Rokosová
Spustit audio