Kladno pokračuje s opravou historické čtvrti Podprůhon. Bude stát 112 milionů korun

10. říjen 2013

Loni na podzim začalo Kladno s dlouho očekávanou a dlouho odkládanou rekonstrukcí historické části Podprůhon. Obnova bývalé chudinské čtvrti by měla skončit v létě příštího roku a vyjde na více než 112 milionů korun. Přes 95 milionů tvoří evropská dotace.

V rámci rekonstrukce se už podařilo zkolaudovat šest opěrných zdí, které podpírají severní svah. Právě na něm Podprůhon stojí. Celkem město plánuje opravit třináct těchto zdí. U některých jsou ale práce pozastaveny kvůli překládání plynovodu nebo kabelů.

Souběžně se totiž pracuje nejen na obnově čtvrti, ale také na plynofikaci a kanalizaci. Plynofikace už je také připravená ke kolaudaci, takže během zimy by se lidé mohli začít připojovat a topit plynem. Ne všichni o to ale stojí a město je k tomu marně přesvědčuje.

Upravené už jsou také některé ulice a dělníci se tam v nejbližší době chystají položit nový asfaltový povrch.

Na vodovodech a kanalizaci budou práce pokračovat tak dlouho, dokud to počasí dovolí. Ideálně tak, aby hned na jaře mohli dělníci položit nové povrchy ulic. Pak je totiž potřeba opravit ještě chodníky, veřejná prostranství, osvětlení, ale i zeleň. Všechno by mělo být dokončené do léta příštího roku.

Podprůhon je nejstarší čtvrť Kladna, která byla v polovině 18. století vybudovaná na neúrodném severním svahu. V této bývalé dělnické kolonii bydleli chudí horníci, domy proto nemají základy, izolaci, navíc stojí ve vlhkém svahu, kde jsou spodní vody, což opravy komplikuje. Celkem tam jsou asi dvě stovky domů a místní stojí o to, aby byl zachován ráz této historické čtvrti.

Oprava nejstarší kladenské čtvrti Podprůhon bude stát kolem 90 milionů korun

Ne všichni jsou však s průběhem prací spokojeni. Patrné to bylo třeba v květnu, kdy se vedení města a dodavatelské firmy sešly s místními obyvateli v zahrádkářské kolonii. Předseda Spolku Podprůhon Vladimír Líba tehdy Českému rozhlasu řekl, že lidé chápou určitá omezení, včetně prachu a nepořádku, který souvisí se stavbou.

Jenže už se stalo, že někomu v kuchyni praskla podlaha nebo začala padat kůlna. Někteří místní si také stěžují, že je město dostatečně neinformuje o aktuální situaci, a hlavně že zásahy do čtvrti, na kterou jsou tak hrdí, jsou necitlivé.

Ožehavým tématem jsou třeba právě opravované opěrné zdi. Původně byly kamenné, ale teď budou betonové nebo z gabionu, což jsou drátěné konstrukce plněné kameny. Město to vysvětluje tím, že teď čtvrtí jezdí auta, což je pro opěrné zdi velká zátěž, a že je zkrátka potřeba najít kompromis.

Spustit audio