Jméno. Rychlopalná komedie, ve které výběr jména pro očekávaného potomka převrátí vztahy jedné spořádané rodiny

10. březen 2024

Poslechněte si jednu z nejlepších francouzských komedií posledních let o tom, co je v civilizované společnosti přijatelné a co nepřípustné. Vtipná konverzační hra o mužích a ženách, rodinných a partnerských vztazích varuje před nebezpečím dlouho zamlčovaných tajemství. Ve studiu se k natáčení sešli Ondřej Brousek, Kamil Halbich, Klára Oltová, Jaroslav Plesl a Nina Horáková. 

Autoři: Matthieu Delaporte a Alexandre de la Patellière
Rozhlasová úprava a režie:
Josef Kačmarčík
Účinkují: Ondřej Brousek, Klára Oltová, Kamil Halbich, Jaroslav Plesl, Nina Horáková
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Petr Christov
Hudba: Matej Štesko
Premiéra: 26. 2. 2023

Kde se v dnešním rozhádaném světě dá ještě bez zábran vtipkovat? Snad jen v rodině, mezi příbuznými a opravdovými přáteli. Úspěšný čtyřicátník Vincent konečně zakotvil ve vážném vztahu a očekává narození prvního potomka. Když na návštěvě u své mladší sestry a jejího muže prozradí, jaké jméno s partnerkou pro dítě vybrali, nabere večeře s marockým menu nečekaný spád. Jsme opravdu připravení diskutovat otevřeně a bez předsudků a mají slova pro všechny vždycky stejnou váhu?

Matthieu Delaporte a Alexandre de la Patellière tvoří autorský tandem od roku 1991. Prosadili se především na filmovém poli – jako scenáristé a režiséři. Le Prénom (Jméno) byla jejich první divadelní hra. Na základě úspěšné inscenace v pařížském divadle Théâtre Édouard VII z roku 2010 vznikla neméně úspěšná filmová adaptace. Od té doby se komedie v překladech do různých jazyků hrála ve více než dvaceti zemích světa. K francouzské filmové verzi přibyly ještě německá a italská.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související