Hudební hostina v Lipsku

O víkendu jedeme na hudební poznávací zájezd do Lipska s průvodcem Jindřichem Bálkem. 18. a 19. února 8:00-12:00.

Málokteré německé město má tak bohaté a dávné hudební tradice jako Lipsko. A při naší návštěvě zavítáme do dvou staroslavných hudebních institucí: tou první je lipský Thomanerchor, založený v roce 1212, druhou orchestr lipského Gewandhausu. Jeho historie sahá až do roku 1743 a je považován za nejstarší koncertní orchestr v německy mluvícím světě, který vyrostl z měšťanského prostředí. 

Pokud jde o skladatele, hlavní pozornost soustředíme na tři jména: Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy a Richard Wagner. Jen ten poslední se v Lipsku v roce 1813 narodil a strávil tu studentská léta – ale z jeho hudby zařadíme sérii nejnovějších nahrávek, které natočil Gewandhausorchester se svým současným šéfdirigentem Andrisem Nelsonsem. Jeho dávným dirigentským předchůdcem byl i Mendelssohn, kterému město nabídlo bohaté zázemí – zazní i jeho slavný Houslový koncert v nahrávce Anne Sophie Mutter a legendárního dirigenta Kurta Masura, která vznikla u příležitosti 200. výročí skladatelova narození. Chybět nebude ani jeho poslední Reformační symfonie a připomene, že Sasko bylo centrem reformace.

Dirigent Václav Neumann

Pro naše hudební dějiny je významné, že ještě před Masurem byl šéfdirigentem Gewandhausorchestru čtyři roky Václav Neuman – zařadili jsme jeho první mahlerovskou nahrávku natočenou právě v Lipsku, je to Symfonie č. 7. S jeho legendárním nástupcem Kurtem Masurem, který prosadil také stavbu překrásné nové budovy Gewandhausu, uslyšíme ještě Beethovenovu Symfonii č. 7.

Největším symbolem hudebního Lipska je ovšem kostel sv. Tomáše, kde působil posledních šestadvacet let svého života Johann Sebastian Bach a složil zde všechna svá významná duchovní díla. Začal sérií duchovních kantát, komponovaných několik let pro každou neděli liturgického roku – a právě z nich budeme vybírat. Všechny v podání Thomanerchoru, jehož sbormistr nese stejný titul, jako kdysi Bach – Thomaskantor. V poválečné historii to bylo několik výrazných osobností: Günther Ramin, Kurt Thomas, Erhard Mauersberger, Hans Joachim Rotzsch a Georg Christoph Biller, právě jejich nahrávky patří do velké místní tradice bachovské interpretace.

Vysíláme 18. a 19. února 8:00-12:00

Spustit audio

Více z pořadu