Centrální registr řidičů se propojí se základními registry. Úředníci slibují, že výpadky nenastanou

8. březen 2013

Ministerstvo dopravy dnes odpoledne začne propojovat centrální registr řidičů se základními databázemi, které jsou ve správě resortu vnitra. Některá města upozorňují, že vydávání řidičských nebo profesních průkazů by se mohlo zkomplikovat. Ministerstvo slibuje, že problémy, jako byly v případě zavádění centrálního registru vozidel, tentokrát nenastanou.

Propojování registrů se týká více než dvou stovek obcí. Začne dnes odpoledne a během víkendu budou vybraná města pod dohledem ministerstva dopravy testovat, zda funguje.

„V pátek v 16 hodin dojde k vypnutí centrálního registru řidičů, protože se budeme připojovat k základním registrům. Tuto povinnost máme v zákoně, tudíž jsme se dohodli s ministerstvem vnitra, že tyto dva systémy propojíme. Následně během večera se připojíme a v sobotu se potom s vybranými obcemi systém otestuje, jestli bylo propojení úspěšné,“ řekl Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Některá města dopředu upozorňují na možné problémy. Například na internetových stránkách města Rakovník je taková informace už několik dní.

„Může dojít k výpadku systému, a proto dopředu upozorňujeme občany, aby se obrnili trpělivostí, pokud by náhodou k této situaci došlo,“ vysvětlila mluvčí města Alida Štulajterová.

To se však podle ministerstva nestane. Martin Novák navíc upozorňuje, že centrální registr řidičů je úplně jiná aplikace než problematický centrální registr vozidel.

„K žádném problému de facto ani dojít nemůže, protože pokud během víkendu zjistíme, že to propojení nebylo úplně úspěšné, tak v pondělí nasadíme tu starou verzi, která vlastně dosud funguje a nemá žádné problémy. Tudíž se občané nemusejí oávat, že by přišli na úřad, a úřad je neodbavil,“ řekl Novák.

Pokud by se propojení registrů nepovedlo tento víkend, ministerstvo na něm bude dál pracovat.

Spustit audio