Bohumil Pečinka: Zuzana Čaputová má vítězství téměř jisté

25. březen 2019

„Myslím, že čistě technicky už je rozhodnuto,“ říká komentátor časopisu Reflex o nadcházejícím druhém kole slovenských prezidentských voleb. Proč podle něj nedojde k aktivizaci konzervativních voličů?

Do druhého kola postoupili dva kandidáti levice. Tu tradiční představuje Maroš Šefčovič, moderní Zuzana Čaputová. Pokud jde o hlavní názorové pilíře, jejich pohled na zásadní otázky se příliš neliší,“ myslí si Bohumil Pečinka. Očekávání, že kolem Maroše Šefčoviče se zformují národně-konzervativní voliči, se proto podle něj nenaplní.

Voliči Mariana Kotleby a Štefana Harabina podle mne k volbám z velké části nepůjdou, protože oba kandidáti jsou pro ně názorově nerozeznatelní. Klíčový je jejich postoj k EU. Těžko lze určit, kdo z nich je méně proevropský. A teď volte takticky menší zlo… Z toho usuzuji, že Zuzana Čaputová má vítězství téměř jisté.“

Volby ve stínu Kuciakovy vraždy

Zbraň, kterou byla v únoru spáchána nájemná vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, obstaral patrně Maďar

Jak je možné, že dva natolik názorově blízcí kandidáti získali výrazně jiný podíl hlasů – Zuzana Čaputová přes 40 % a Maroš Šefčovič 18 %? Prvním důvodem je podle Pečinky fakt, že národně konzervativní voliči měli ve volbě víc kandidátů a nehlasovali jednotně. Druhým důvodem je stále tragický stín vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Tábor kolem paní Čaputové říká: ‚My jsme ti, kteří zajistí, že nic takového už se v budoucnu nestane. Nechceme vytvářet atmosféru, která vede k vraždám.‘ Druhému táboru představovanému panem Šefčovičem bylo podstrčeno, jako by za tuto vraždu nějak mohl,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí Bohumil Pečinka.

„Je to velmi iracionální a nelogické. Ale významně to zasahuje do volebního rozhodování a volební atmosféry.“ Velký podíl na tom podle komentátora mají policisté, kteří rok nebyli schopni vraždu objasnit.

Další témata rozhovoru: Co stojí za nižší volební účastí v prvním kole slovenských prezidentských voleb? Postupovala ODS správně, když vyloučila ze strany Václava Klause mladšího? Jakou politickou budoucnost má teď před sebou syn bývalého prezidenta a jakou jeho bývalá strana?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související