Bez šance. Případ mimořádně brutální vraždy libereckého taxikáře pro pár korun

Do historie české kriminalistiky se 25. únor 2012 zapsal brutálně provedeným zločinem. Pachatelé nedali své oběti šanci na život ani tím, že by dotyčného vyzvali, aby jim vydal peníze, což byl motiv, pro který se rozhodli vraždit. Co v tu chvíli probíhá hlavou vrahům? A jak asi vnímá člověk své poslední vteřiny života? Pokuste se společně s libereckými kriminalisty hledat pachatele. Případ podle skutečných událostí zpracovala Bronislava Janečková.

Účinkují: Matouš Ruml, Karolína Půčková, Kryštof Rímský, Robert Tyleček, Lucie Pernetová, Aleš Procházka, Martin Písařík, Ivan Řezáč
Vypráví: Jan Třešňák
Napsala: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 1. 2. 2022
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Ti dva se znali z odborného učiliště a měli mnoho společného. Oba pracovali jako řidiči, ale v žádné z firem dlouho nevydrželi. Poslední dva roky byli častěji bez práce a s mnoha dluhy.

Nejvíce času trávili hraním počítačových her. A také vymýšlením toho, jak se dostat k penězům. V pořádném balíku byli podle jejich mínění taxikáři. Vybrat si jednoho, pohrozit mu kuchyňským nožem a oloupit ho neměl být v jejich představách žádný problém. Stačilo jen vybrat vhodnou oběť.

Bez šance na život

Osudného dne 25. února 2012 už měli jasno. Obětí bude postarší řidič, u kterého nehrozí přílišný odpor. Vyzbrojeni noži nasedli do vytipovaného vozu. V okamžiku placení ale na žádné zastrašování ani výzvy k vydání peněz nedošlo.

Tělo brutálně zavražděného taxikáře bylo nalezeno druhý den v odstaveném taxi v Jablonci nad Nisou. Případu se ihned ujal Odbor obecné kriminality v Liberci. Ve vyšetřovacím týmu byl kapitán Jan Třešňák a poručík Radim Kvíčala z Jablonce nad Nisou, mezi kolegy zvaný Kvido.

Ve slepé uličce

Přestože kriminalisté zajistili mnoho daktyloskopických i biologických stop, jejich prověřování nevedlo ke ztotožnění případných podezřelých. Jisté bylo jen to, že pachatelé vraždili zvlášť zákeřným způsobem.

Kvůli absenci jakýchkoli znaků sebeobrany na těle taxikáře bylo zřejmé, že mu vrazi nedali jakoukoli šanci na život. Společně mu zasadili 28 bodných a bodnořezných ran do oblasti krku, hlavy, trupu a horní části pravé paže. Oběť měla na krku i známky škrcení. 

Další nálezy z místa činu zprvu zaváděly kriminalisty do slepých uliček. Ale i pachatelé dělají školácké chyby. Jen bylo třeba počkat do 22. dubna 2012...

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související