Alexander Nikolajevič Ostrovskij: Pozdní láska

6. leden 2019

Hra klasika ruské literatury s hvězdným hereckým obsazením: Jiřina Šejbalová, Zdeněk Štěpánek, Viola Zinková, Felix Le Breux a další. Poslouchejte do neděle 13. ledna 2019.

Zápletky Ostrovského her se většinou točí kolem peněz, které jeho hrdinové potřebují k existenci. Tato potřeba je společná všem, ať už stojí na společenském žebříčku libovolně vysoko, jediný rozdíl může být ve výši částky, o kterou usilují. Výjimkou v tomto smyslu není ani Pozdní láska z roku 1874, v níž sehraje důležitou roli jistý dlužní úpis.

Příběh zamilované Ludmily, dcery zchudlého právníka, která se navzdory zdravému rozumu rozhodne zachránit před úpadkem bezcharakterního flamendra, má překvapivě šťastný konec. Zdá se, že ani tak skeptický autor, jakým byl Ostrovskij, nepřestal úplně věřit ve schopnost lásky dělat náš svět lepším ... Ostrovského sonda do života měšťanských vrstev poznamenaných nelítostným bojem o existenci, o majetek a doslova o přežití je varovným poselstvím platným v plné míře do dnešních dnů.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Jiřina Šejbalová, Zdeněk Štěpánek, Viola Zinková, Otakar Brousek st., Vlasta Matulová, Ladislav Trojan a Felix Le Breux.

Přeložil: Antonín Kurš

Rozhlasová úprava: Marcela Stefanová

Hudba: Bohumil Čipera

Dramaturg: Josef Hlavnička

Režie: Oldřich Hoblík

Natočeno v roce 1962.

autor: Josef Hlavnička
Spustit audio