Agatha Christie: Vražda na Nilu. Rafinovaná detektivka poprvé v dramatizaci z pera samotné autorky

27. listopad 2022

Luxusní parník Lotos se právě chystá odrazit od břehu. Na jeho palubě jsou i novomanželé Simon a půvabná dědička nesmírného jmění Kay. Romantickou plavbu po Nilu ale zkazí přítomnost bývalé Simonovy snoubenky, která mladý pár neodbytně pronásleduje. Když je třetího večera Kay ve své kajutě nalezena mrtvá, zdá se, že pachatelkou nemůže být nikdo jiný... Rozhlasová adaptace slavné detektivky vychází z verze, kterou pro divadlo napsala sama Agatha Christie. Bez Hercula Poirota!

Osoby a obsazení: Tomáš Pavelka (kanovník Pennefather), Klára Suchá (Jacgueline de Severacová), Václav Neužil (Simon Mostyn), Jiří Roskot (William Smith), Iva Janžurová (slečna Ffoliot-ffoulkesová), Vanda Chaloupková (Kristýna Grantová), Eva Henel Burešová (Kay Mostynová), Tomáš Töpfer (doktor Bessner), Lubor Šplíchal (kapitán McNaught), Antonie Formanová (Louisa), Václav Rašilov (steward) a Jan Meduna (prodavač suvenýrů)
Napsala: Agatha Christie
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Marie Špalová
Zvukový mistr: Tomáš Pernický
Zvukový design: Jan Trojan
Hudba: Jan Trojan
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 27. 11. 2022

Geniální příběh v exotických kulisách s přehlídkou lidských charakterů i důmyslnou zápletkou. Tak zní podtitul rozhlasové adaptace románu Agathy Christie Smrt na Nilu, který ovšem sama autorka původně psala pro divadlo pod názvem Měsíc na Nilu (Moon on the Nile).

V průběhu práce se ale královna detektivky rozhodla, že se námětu bude lépe dařit v prozaické podobě. A roku 1937 dokončila slavný román Smrt na Nilu (Death on the Nile), z něhož vycházejí pozdější filmová zpracování.

Únava z Poirota

Dramatickou verzi vzkřísila autorka až v roce 1942. Její přítel herec Francis L. Sullivan tehdy shodou okolností hledal hru, v níž by mohl vystupovat Hercule Poirot.

Čtěte také

Nad podobou adaptace probíhaly mezi nimi dlouhé debaty, protože Christie byla postavou Poirota unavená a chtěla ho z dramatu zcela vyloučit. Podařilo se jí Sullivana o tomto plánu přesvědčit, když mu slíbila, že do hry napíše roli kanovníka, kterou bude hrát on.

Přípravy inscenace nebyly snadné. Zkoušky začaly v lednu 1944 ve skotském Dundee Rep Theatre a Christie se do nich nadšeně zapojila, protože tehdy byla divadlem a lidmi kolem něj zcela okouzlena. Název hry byl změněn na Skrytý obzor (Hidden Horizon).

Premiéru provázely problémy

Zkoušky  a plány na inscenování se protáhly hledáním vhodného londýnského divadla, které by hru uvedlo, jakmile by byla vyzkoušena na oblastech. Dalším problémem byl nesouhlas úředníka ministerstva práce s přítomností služebné v jedné z rolí.

Čtěte také

Hra s názvem Vražda na Nilu (Murder on the Nile) měla nakonec premiéru ve West Endu 19. března 1946 v Ambassadors Theatre, které o šest let později uvedlo také Past na myši. Při této premiéře už Sullivan v obsazení nebyl.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Klára Novotná
Spustit audio

Související