Zvuk mně fascinuje. Helena Dvořáková patří mezi dvacítku nominovaných v anketě Neviditelný herec století

4. duben 2023

31. března se uzavřelo posluchačské hlasování v anketě o neviditelného herce a neviditelného herečku století. Absolutní vítěz vzejde z dvaceti nominovaných, mezi kterými je také herečka Helena Dvořáková. Diváci ji znají z řady filmů i televizních seriálů, za divadelní roli Ysé v dramatu Polední úděl získala Cenu Thálie i cenu Alfréda Radoka a cenu Divadelních novin. A Cenu Thálie má také za herecký výkon v rozhlasové hře. Získala ji za roli paní Lemarchandové v dramatu Hilda.

Helena Dvořáková na natáčení komedie Woodyho Allena Central Park West

Rozhlasoví posluchači znají její hlas nejen z řady rozhlasových her, ale třeba také z četby z románu Eleny Ferrante Temná dcera. Má na kontě i řadu audioknih a pro vydavatelství Radioservis před časem natočila i další pokračování úspěšného cyklu Nebojte se klasiky.

Čtěte také

„Poslouchala jsem Hajaju. To byla nedělní pohádku. Takže si pamatuji, že jsme museli stihnout oběd, a potom jsem se ptala vždycky maminky: ‚Už to bude? Už to začne?‘ Byla jsem netrpělivá a těšila jsem se na ty hlasy. Ta fantazie, když jsme byli děti, byla jednou taková. Co všechno zprostředkovaly ty hlasy, které jsme tam slyšeli, a ty zvuky! Potom, když jsem přišla do rozhlasu a točila jsem už já profesionálně, tak jsem byla zklamaná, že nejsem přítomná tomu, když se vytváří ruchy,“ popisuje herečka Helena Dvořáková své první setkání s rozhlasem.

Výsledky ankety Neviditelný herec století budou vyhlášeny na slavnostním večeru dne 12. 4. 2023 na Nové scéně Národního divadla v Praze, ze kterého bude přenášen živý přenos na Českém rozhlase Dvojka, Vltava a Radiožurnál. 

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související