Výběr z denního tisku, 2. května

2. květen 2012

Připravil Martin Luhan.

11. ročník AniFestu včera skončil v Teplicích. Zprávy z něj přinášejí tři sledované deníky. Právo na zpravodajské straně píše o velkém úspěchu českých filmů. Ocenění od mezinárodní poroty si odnesly hned tři české filmy, hlavní cenu v kategorii krátkých filmů získala Kronika Oldřicha S. režiséra Rudolfa Šmída. V kategorii experimentální animace zvítězil výtvarný film Jana Šrámka a Veroniky Vlkové Bubi. A zvláštní uznání v kategorii televizních filmů získal nejnovější díl seriálu Pat a Mat Marka Beneše.

Přehled českých vítězů nabízejí také Lidové noviny, v článku dále čteme o tom, že letos na festivalu dostalo velký prostor mladé umění. Grand Prix AniFestu byla například poprvé v historii udělena studentskému filmu - Vdova Callou. A za AniFestem se ohlíží také rozhovor Hospodářských novin. Eliška Děcká k němu přizvala francouzského animátora Michela Ocelota.

Jak už jsme v Mozaice informovali, zatímco AniFest skončil včera, zítra začíná v Třeboni AniFilm. Mladá fronta Dnes informuje, že návštěvníci přehlídky si budou moci mimo jiné vyzkoušet triky z dílny Karla Zemana. Předběžně je tam představí budoucí muzeum tohoto filmového tvůrce, které se otevře v září na pražské Malé Straně.

Dnešní večerní aukce síně Sotheby's poutá pozornost několika českých deníků. Do dražby jde totiž obraz Křik norského expresionisty Edvarda Muncha. A proto články v Právu a v Lidových novinách spekulují, jestli se tento obraz nestane vůbec nejdražším vydraženým uměleckým dílem. Odhadovaná cena je ve stovkách milionů dolarů. Na titulní straně Lidových novin je Křik pojmenován "Druhá Mona Lisa". A pro Lidové noviny se dnešní dražba stala tématem se samostatnou stranou, na níž se dočteme například i to, že muzea na obraz nemohou finančně dosáhnout. Pravděpodobně skončí v majetku Romana Ambramoviče nebo katarské princezny Šajchy Majása, to už znovu čteme v Právu.

Lidové noviny recenzují Annu Kareninu premiérovanou v režii Daniela Špinara v Národním divadle v Brně. V dramatizaci Armine Peterse je Tolstého román podle kritičky Kateřiny Slámové Bartošové zploštělý. A Špinarovo nastudování přes svou nápaditost plochost dramatizace umocňuje. Čtenáře Tolstého a diváky toužící po rovnováze formy a obsahu asi inscenace neuspokojí ani přes řadu dobrých hereckých výkonů, soudí recenzentka.

Radmila Hrdinová a Vladimír Říha v Právu pozitivně hodnotí hostování Slovenského národního divadla v Praze. Shakespearův Coriolanus a Hamptonova adaptace Popele a vášně si v souhrnu vysloužili devadesát procent. Kritici například vyzdvihují strhující výkon Martina Huby v roli Heinricha v dramatizaci Máraiova románu Svíce dohořívají - tedy ve hře nazvané Popel a vášeň.

A ještě jednou z Hospodářských novin. František Skála nastěhoval své vznešené haraburdí do Muzea moderního umění v Olomouci. Dosud největší expozice tohoto výtvarníka je nazvána Muzeum.

autor: Martin Luhan
Spustit audio