Virtuální realita pro vaše uši. Nasaďte si sluchátka a propadněte se do snového světa hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

6. září 2022

Binaurální rozhlasovou hru Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové napsala a režírovala německá autorka působící také v České republice Katharina Schmitt a je natočená unikátní technikou: binaurálně. Veškeré hlasy a zvuky tak uslyšíte prostorově a plasticky. Ale pozor – jedině když si hru poslechnete se sluchátky!

Scénář a režie: Katharina Schmitt
Hudba a zvukový design: Michal Rataj
Osoby a obsazení: Pacient (Rostislav Novák), hlas ASMR (Tereza Dočkalová), hlas ženy z roku 1925 (Taťjana Medvecká), hlas vědkyně (Lucie Trmíková), hlas mladého muže (Jakub Gottwald) a hlas vědce (Hynek Chmelař)
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Překlad: Viktorie Knotková
Zvuk: Tomáš Pernický
Natočeno: v roce 2019

Co je binaurální hlava a jak binaurální zvuk funguje?
Vypadá jako lidská hlava a má dokonce i lidské uši s ukrytými mikrofony. Díky tomu dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako vaše uši. Pokud se něco děje napravo od vás, uslyšíte to v levém uchu o něco tišeji a také zpožděně. Výsledný zvuk navíc bude zdeformovaný šířením v prostoru kolem vaší hlavy, a dokonce i záhyby vašeho ucha. Protože binaurální mikrofon vypadá jako vy, slyší jako vy a jde o zcela unikátní zprostředkování „zvukové“ reality.

„Už delší dobu jsem měla v plánu napsat text o stárnutí,“ říká Katharina Schmitt. „Zajímá mě, co pro naši mládím posedlou společnost znamená skutečnost, že se populace dožívá čím dál tím vyššího věku. Jak definujeme stáří? Pokud se dá zastavit, co potom s časem, který lidé získají navíc? A jaké jsou emocionální potřeby starých těl, kdo by se o ně měl starat?“

Inscenace se odehrává se v roce 2077. „Hlavní postavou je pacient gerontologického ústavu. Název inspirovali slavný britský gerontolog Aubrey de Grey a jeho bývalá manželka Adelaide Carpenterová. De Grey nepovažuje stárnutí za přirozený proces, nýbrž za nemoc, která se dá zastavit. O devatenáct let starší bioložka Carpenterová byla důvodem, proč se začal jako mladý vědec zabývat gerontologií. Oddělení fiktivního ústavu je pojmenováno po ní,“ upřesňuje Katharina Schmitt.

Dalším rozměrem rozhlasové inscenace je ASMR, „fenomén, v rámci kterého různé auditivní spouštěče vyvolávají pocit příjemného brnění v oblasti hlavy. Jedná se především o záležitost na internetu,“ říká dramatička. Na YouTube si kdokoli může vybrat z velkého množství ASMR videí využívaných především pro relaxaci a jako pomůcka při usínání. „Hra Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové sleduje proces usínání starého muže právě pomocí ASMR. Naší snahou bylo poskytnout posluchačům podobný zážitek, jako kdyby ASMR poslouchali.“

Právě k tomu dokonale posloužila technologie binaurálního zvuku. Veškeré hlasy a zvuky díky ní uslyšíte prostorově a plasticky.

Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové nabízíme trvale ke streamu i ke stažení, a to jak stereo, tak binaurální verzi, při jejímž poslechu je vždy potřeba nasadit si sluchátka (a v ideálním případě zavřít oči).

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Související