Věroslav Mertl: Pád jasnovidce. Dokonalá studie člověka, který se přiživuje na osudech druhých

21. srpen 2022

Poslechněte si příběh muže, jehož vlastní život postrádá smysl a který tuto prázdnotu zaplňuje nesnášenlivostí a manipulací s osudy druhých. Dvoudílnou dramatizaci románu Pád jasnovidce současného českého spisovatele Věroslava Mertla najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Šárka Kosková
Osoby a obsazení: Broda (Viktor Vrabec), Heerová (Kateřina Vinická), Karin (Pavel Pavlovský), Karinová (Monika Švábová), Barski (Miloslav Krejsa), Barská (Jindra Brendlová), Halina (Andrea Černá), Heer (Josef Nechutný), Kuchařka (Vlasta Dischingerová), Rozplochowski (Tomáš Šolc), Nieskanenová (Marie Texelová), Děvče (Jana Vlčková), Chlapec (Jan Vavruška), hudební improvizace (Jan Aschenbrenner)
Dramaturgie: Jana Paterová
Zvukový mistr: Jiří Silovský
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2002

Věroslav Mertl (1929–2013) byl spisovatel nenápadný, neudivující bombastickými díly, neproklamující ve veřejné honbě za pozorností davu své myšlenky. Byl to spisovatel tichý, vládnoucí křehkým slovem s pozoruhodným citem pro psychologii.

Hlavní postavou jeho románu Pád jasnovidce (1986) je důchodce Stefan Broda – odmalička vysmívaný pro svůj nehezký vzhled a neohrabanost. Shromažďuje v sobě po léta nenávist vůči druhým lidem, která přerůstá do touhy mstít se světu za příkoří, jenž mu způsobil.

Děj je zasazen do malého penziónu na břehu Baltského moře, kde se sešlo několik lidí, aby tu prožili klidnou dovolenou. Avšak léto je mimořádně deštivé. Atmosféra „jakési blížící se zkázy“ je kulisou pro rozehrání psychologické hry – a trumfy drží v ruce právě Broda. Neustále slídí, shromažďuje informace o jednotlivých hostech, které pak využívá k údajnému jasnovidectví...

Autor, který byl v roce 2001 oceněn Státní cenou za literaturu, je ale přesvědčen, že zlu je možné se vždy vzepřít.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související