Tomáš Garrigue Masaryk: Náš charakter. Jsou Češi hrdinové, nebo slaboši?

28. říjen 2023

Podnětné zamyšlení o nepevnosti a neucelenosti českého národního charakteru ze spisu Česká otázka uvádíme u příležitosti státního svátku 28. října, kdy si připomínáme vznik samostatného československého státu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Miloš Hlavica a Jiří Kvasnička
Připravil: Marek Toman
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 1997

Sociolog, filozof, politolog a první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937) vydal svou knihu o snahách českého národního a politického obrození Česká otázka v roce 1895. 

Úryvek z této knihy nese název Náš charakter a autor v něm rozebírá nepevnost a neucelenost českého národního charakteru. Masaryk cituje francouzského historika Ernesta Denise a jeho názor, že Čechové od dob Husových nikdy nepřijali důsledky své smělosti.

Jsme pořád ještě ve stadiu husitství: bez pevnosti rozumu nedovedeme zabránit zmatkům a konec konců mravnímu poklesnutí.
TGM

K našim národním charakterovým vlastnostem podle Masaryka patří jistá pasivita, sklony k intrikánství a kolísání mezi hrdinstvím a ústupností až slabošskou, jež tak dobře postřehl například Havlíček.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související