Tatiana Vilhelmová jako Božena Němcová. Ve Viole.

16. prosinec 2013

Neumím jinak než láskou – to je název hry věnované životu a dílu Boženy Němcové, kterou napsal a režíroval Miloš Horanský. Premiéra byla 16. prosince v Divadle Viola v Praze.

Autor chtěl svým textem vzdát hold této velké české spisovatelce, uhrančivé tvorbou i životním stylem, nezkrotitelně svobodné, spanilé duchem i zjevem, jak ji charakterizuje. Němcovou nazývá mučednicí lásky a její nelehký osud přibližuje formou vícežánrové koláže.

Hlavní úlohu svěřil Tatianě Vilhelmové, spolu s ní se představí Aleš Procházka v roli Josefa Němce a Tomáš Pavelka, který ztvárňuje všechny důležité muže v životě Boženy Němcové. Hudbu k představení složil Emil Viklický, scénu a kostýmy navrhla Ivana Brádková.

Vilhelmová si pamatuje, jak kdysi u babičky v Aši našla jako malá knihu pohádek Boženy Němcové: „Bylo to zvláštní, protože babička byla Němka, knihy moc nečetla a ani je doma neměla. A tak ve skříni mezi ubrusy ležel tenhle poklad,“ uvedla. Nedávno prý tuto knížku spatřila ve vetešnictvi, jakoby viděla své dětství. „Myslím, že v tomhle je síla téhle velké spisovatelky; v každém z nás zanechala kousek tepla a světla,“ dodala.

Horanského projekt představí spisovatelku jako mučednici lásky: „Hořela pro ni, ale nepotkala ji. Manželka, matka, milenka – všechno všanc, všechno celou bytostí, nic napůl. A velká spisovatelka, která jako Mácha a Havlíček pozdvihla naši literaturu k výšinám,“ podotkl autor. Text i inscenace směřují podle něj k vícežánrové koláži jejího života s Josefem Němcem, plného dramat, vzpoury, souznění i poezie.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio