Program na týden 30. 1. – 5. 2. 2017

27. leden 2017

Pustíme vám afrobeat a k rozhovoru pozveme výtvarníka Juliuse Reichela. Pěkný týden!

Pondělí 15:30 – 16:00

Afrobeat. Před čtyřiceti lety se v Nigerii zrodil panafrický hudební styl, který dnes znovuožívá daleko za hranicemi mateřského kontinentu. V pořadu Petra Dorůžky uslyšíte skupiny Iconili z Brazílie, Jungle By Night z Amsterdamu i bubeníka Tonyho Allena, který byl spolu se saxofonistou Felou Kutim iniciátorem této hudební vlny.



Úterý 15:30 – 16:00

Slovenští bluesoví hudebníci Erich Boboš Procházka & Marek Wolf vydávají své třetí studiové album Conversion. Pustí vám ho Ondřej Bezr.

Středa 15:30 – 16:00

Čajovna s Kateřinou Andršovou a hudbou korálových ostrovů.

Čtvrtek 15:30 – 16:00

Zbrusu novou skupinu LUSK představuje v Hudebne Aleše Opekara akordeonistka Kristýna Štusáková.

Pátek 15:30 – 16:00

V únorovém Abstraktu Jiřího Hofreitra se objeví dvě hudební pozvánky na blížící se události, kterými rozhodně jsou další z vystoupení italské legendy Ennia Morriconeho i evropské turné britské kapely Depeche Mode.



Sobota 23:15 – 24:00

Hostem Pavla Sladkého bude Miro Remo. Cooltúra a Nespoznaný Richard Müller. S mladým slovenským dokumentaristou o filmech a o problémech, které má se svými protagonisty. A o slovenské kultuře.



Neděle 23:15 – 24:00 Hostem Honzy Dědka bude malíř Julius Reichel. Jeho díla jsou divoká a navrstvená na sebe, takže když divák chce vidět, co je pod horním plátnem, musí se prodírat štosem obrazů, jak vzorníkem látek. S jeho životem je to podobné – začínal s graffiti, po dopadení policií si odpykal trest v podobě veřejně prospěšných prací, zkusil studovat u Milana Knížáka, ale po roce byl vyhozen, aby následně úspěšně absolvoval ateliér Jiřího Davida. Dnes se pohybuje někde na pomezí klasického obrazu a objektu a jeho malba vychází ze symboliky městského prostředí a zároveň je prostoupena jak vtipnými odkazy na současnost, tak i na významné historické události. Jak říká slavný sběratel a kurátor Richard Adam: “Upřímně řečeno - nic podobné jsem dodnes neviděl!”

Spustit audio