Program na tento týden / 8. – 14. 6. 2015

8. červen 2015

Spousta hudby, pozvánka na Pražské Quadriennale a návod na to, jak se stát, být a zůstat zdravým. Poslouchejte Čajovnu od pondělí do pátku v 15:30 a o víkendu ve 23:15!

PONDĚLÍ 15:30 – 16:00

Po čtvrteční Čajovně z minulého týdne obrátí i Petr Dorůžka svou pozornost k účinkujícím letošního festivalu Respect, který proběhne v sobotu a neděli v pražském areálu Ladronka. Vedle afrického zpěváka Salifa Keity, který je hlavní hvězdou programu, uslyšíte i hudbu z Indie, Anglie a Sardinie.



ÚTERÝ 15:30 – 16:00

V úterní Čajovně s KnofLenkou si můžete poslechnout ochutnávky z alb, které na jaře spatřily světlo světa. Těšte se na Holly Herndon, Róisín Murphy, Moon Duo, Squarepusher nebo Riuichi Sakamota.



STŘEDA 15:30 – 16:00

Svět vnímá Portugalsko jako zemi emotivních písní fado, což je někdy ke škodě věci, protože tamní hudební scéna je daleko pestřejší. V Čajovně vás o tom 10. června, kdy Portugalsko slaví svůj národní svátek, přesvědčí Jiří Moravčík. Uslyšíte akordeonový kvartet Danças Ocultas nebo zpěvačku, akordeonistku a skladatelku Celinu da Piedade.



ČTVRTEK 15:30 – 16:00

V pořadu zazní výběr z různorodé tvorby Filipa Topola, ať již s jeho mateřskou skupinou Psí vojáci nebo z unikátního varhanního koncertu v Mikulově v roce 2007. Zahrajeme si též ukázky z nového CD Sbohem a řetěz, které je záznamem z koncertu v Lucerna Music Baru 19. 6. 2014, kde svými úpravami písní skupiny Psí vojáci vzdali hold přesně před rokem zemřelému hudebníkovi skupiny Plastic People of the Universe, Echt!, Krch-off, Už jsme doma Zuby nehty, a další. Pořad je pozvánkou na podobný koncert, který proběhne v Divadle Archa zítra, 12. června.



PÁTEK 15:30 – 16:00

Odpolední čajovna s Michaelem Kyselkou. B.B. King jak ho neznáme, píseň Filipa Topola k jeho nedožitým padesátinám, narozeninové blahopřání Chicku Coreovi (74) a šedé eminenci britského rocku Roy Harperovi (73).

SOBOTA 23:15 – 24:00

Sobotní Noční Čajovna Kateřiny Rathouské bude pozvánkou na Pražské Quadriennale. Akce začíná 18. června, potrvá jedenáct dní a do studia přijdou její výkonná ředitelka Daniela Pařízková, umělecká ředitelka Sodja Lotker a kurátorka české expozice Jana Preková, která připravila projekt SWEET SWEET SWEET (Nebeský festival).

NEDĚLE 23:15 -24:00

Jak se stát, být a zůstat zdravým? Ač se to zdá neuvěřitelné, v nedělní Čajovně předvedeme jednoduchý návod, jak na to. Budeme jíst, hýbat se, dýchat a bavit se o věcech, které nás zajímají, se socioložkou, psycholožkou a pedagožkou Miluší Kubíčkovou (nar. 1924).

Představíme knihu Zdraví - plod poznání a činu (2014), která je vyvrcholením jejího literárního díla, zejména autobiografie Příběh naplněného života, Vůle ke zdravému životu, Stáří jako životní šance a Nahlédnutí do odkazu Rudolfa Steinera. V současnosti připravuje k vydání další knihu.Nedělní pořad navazuje na Čajovnu s Miluší Kubíčkovou na téma Až mi bude devadesát, který jsme odvysílali loni 12. října. Dostali jsme na ni řadu reakcí a díky ní zmizely knihy našeho hosta z knihkupeckých pultů. Další jedinečná šance pro vás zachytit krásnou a moudrou Miluši Kubíčkovou v éteru. Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.