Přelomoví a nezapomenutelní Zapomenutí hrdinové synkopy

7. září 2016

Po té, co se při přípravách pořadu naznalo, že aktuální téma pořadu má dosud nebývalou hloubku, vtipkovalo se o dočasné změně názvu pořadu na Nezapomenutelní hrdinové synkopy.

Ať už jsou to interpreti, autoři a aranžéři nebo textaři, půjde o zvučná jména: King Oliver, Louis Armstrong, Jimmie Noone, Clarence Williams, Coleman Hawkins, Fletcher Henderson, Jelly Roll Morton, Omer Simeon, Duke Ellington, Bessie Smith, Fats Williams, James P. Johnson, Fats Waller a další.

Pokusili jsme se jejich prostřednictvím odhalit zázraky černošského jazzu v přelomových momentech. Uslyšíte bluesový zpěv, improvizovanou hru i pokročilá aranžmá. Navíc se setkáte s ojedinělou nahrávkou Tommyho Benforda, nejlepšího harlemského bubeníka, který spolupracoval s Jelly Roll Mortonem a zazní též vzácné klavírní sólo učitele všech černošských harlemských klavíristů Hanka Duncana v nahrávce High Feaver s Fats Williamsem.

Upozorňujeme, že každá nahrávka před vysíláním prochází zvukovou rekonstrukcí, a tak za závojem nezbytného šumu zastihnete muzikanty jako živé!

autor: Pavel Klikar
Spustit audio