Ondřej Havelka a další novinky Jazzu na Vltavě

27. srpen 2013

Stanice Český rozhlas Vltava po prázdninách přinese nové jazzové pořady, které by měly zaplnit několik bílých míst na mapě jazzu, občerstvit vysílání a zčásti také nabídnout konzervativní protiváhu moderní stanici Český rozhlas Jazz.

Počínaje 4. zářím startuje měsíčník Zapomenutí hrdinové synkopy, který připravují a uvádí dlouholetí kolegové a přátelé, český herec, režisér, zpěvák, tanečník a znalec swingové hudby Ondřej Havelka s Pavlem Klikarem – trumpetistou, frontmanem kapely Originální pražský synkopický orchestr a znalcem prvních vývojových fází jazzu, šířícího se z New Orleans po řece Mississippi na sever Spojených států a pak všemožnými cestami do světa. Půjde o téměř „detektivní pátrání po mužích a ženách, kteří zasvětili, neřkuli obětovali své životy, aby se mohl zrodit jazz.“ Pořad uslyšíte na stanici Český rozhlas Vltava každou první středu v měsíci od 17:45.

Opět ve středu v podvečer, ovšem tentokrát druhou a čtvrtou v měsíci, přinášíme pořad Jazzcafé. Jeho autor a průvodce Aleš Benda jím navazuje na osm let trvající soutěžní „maraton“ Tour de jazz. V novém pořadu ovšem nebudeme soutěžit „aby se z nás kouřilo“, nýbrž odlehčeně, jen na závěr, a to v rychlém tipování, které bude přístupné každému. Pořad bude odpočinkový, věnujeme ho hlavně jazzu samotnému a dílem také nezávazným hovorům a zajímavostem ze světa swingující zábavy. Začínáme v den změn 11. září v 17:45.

02952726.jpeg

Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) v Brně otevřela v září 2010 Katedru jazzové interpretace, a stala se tak první jazzovou vysokou školou u nás. Do Brna se stále více sjíždějí mladí talentovaní jazzoví hudebníci, což přináší nezanedbatelný potenciál k dalšímu rozvoji špičkového světového jazzu také mimo pražské prostředí. Tento fakt bychom rádi podtrhli a vyzvali všechny jazzové hudebníky na Moravě a ve Slezsku k aktivitě, jejímž spojencem bude jazzový publicista Marian Friedl v pravidelném novinkovém pořadu Jazz notes každý třetí čtvrtek v měsíci od 17:45.

02952707.jpeg

Absolventský koncert saxofonisty Radima Hanouska (JAMU, Brno, 2013):

Radim Hanousek - JAMU from GUERILLA.film on Vimeo.

Spustit audio