Obrázky z výstavy pro jazzový orchestr

8. listopad 2013

Musorgského klavírní suita Obrázky z výstavy se dočkala už několikerého hudebního přepracování. To nejslavnějším pochází z pera Maurice Ravela a to nejnovější vytvořil český jazzový skladatel Jan Jirucha ml.

Novou úpravu Obrázků z výstavy pro jazzový orchestr Jana Jiruchy můžete slyšet tento pátek 8. listopadu v Praze v karlínském Studiu A, Českého rozhlasu, Hybešova 14/10 od 20:00 a Český rozhlas společně se všemi umělci, kteří se na premiéře podílí, vás srdečně zvou na tento koncert. Vstup je volný.

Elektronická pozvánka: https://www.facebook.com/events/460091700776819/

Tříleté přátelství ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského s malířem a architektem Viktorem Hartmannem bylo Musorgským zpečetěno v roce 1874, kdy zkomponoval desetidílnou suitu Obrázky z výstavy (známou též jako Kartinki). Skladba byla inspirována skutečnou výstavou Hartmannových obrazů, grafik a dalších výtvarných prací, která se konala v roce 1873 po malířově smrti.

Klavírní dílo se setkalo s úspěchem a dočkalo se mnoha úprav. Zřejmě to nejdůležitější vytvořil skladatel impresionista Maurice Ravel pro orchestr v roce 1922 a následovaly další podoby od řady tvůrců. Existují verze pro orchestr žesťových nástrojů, klasickou kytaru ad. Pro jazzový orchestr dílo objevili Ralph Burns, Allyn Fergusson, nebo Duke Ellington a v roce 1971 např. suitu uchopilo jazzrockové trio Emerson, Lake & Palmer.

Jedním z důvodů, proč se do reinstrumentace pustil také český jazzový skladatel Jan Jirucha bylo připomenutí a odhalení nepřeberných možností jazzového orchestru: “Chtěl jsem napsat velkou partituru pro big band a ukázat, že toto těleso dokáže pojmout jakýkoliv hudební žánr. Svým způsobem navazuji na projekt Bigbandtronics s Edem Partikou, kde šlo o propojení taneční hudby s big bandem a elektronikou.

Jan Jirucha je znám tím, že se často nechává inspirovat vážnou hudbou a jeho jazzový orchestr proto zní jinak, než běžný big band. Jako malou ukázku výlučnosti Jiruchových jazzových kompozic pro orchestr si u příležitosti premiéry nové instrumentace Kartinek dovolme odhalit jeden archivní dosud nepublikovaný rozhlasový video záznam Jiruchovy tvorby pro menší orchestr z roku 2011:

Spustit audio