O víkendu se v Praze otevřou veřejnosti běžně uzavřené budovy. Budou mezi nimi i ekologické stavby

10. květen 2019

Pátý ročník Open House Praha letos láká hlavně na supermoderní kanceláře, vodárenskou věž na Letné, technické zázemí Veletržního paláce nebo strahovský stadion. 

Letos organizátoři Open House Praha o víkendu 18.19. května otevřou osmdesát běžně nepřístupných domů. Mezi evergreeny patří dejvická socialistická hvězda, tedy hotel International, smíchovská Winternitzova vila od Adolfa Loose nebo kolos Ústřední telekomunikační budovy na Žižkově. Návštěvníci se mohou těšit i na řadu novinek poskládaných do dvou tematických bloků, jak v ArtCafé prozradily ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková a tisková mluvčí Michaela Pánková. 

Technické stavby táhnou vždy a všude

Když v polovině dubna probíhal festival v moravské metropoli druhý ročník festivalu Open House Brno, více než dvě tisícovky návštěvníků z celkových dvaceti měly zájem o výhledy ze střechy brněnské filharmonie. Jak ale v ArtCafé podotkl člen brněnského dramaturgického týmu Milan Vrbík, velký zájem fanoušci běžně nepřístupných staveb projevili také o areál vznikající Nové Zbrojovky anebo o hráz brněnské vodní nádrže.

Výhled z Avast software v Brně

Technické památky patří mezi evergreeny také v Praze. Michaela Pánková v ArtCafé vzpomínala na první ročník před pěti lety, kdy festival zpřístupnil elektrárnu Štvanice. „Podařilo se nám zapojit místní správce, kteří elektrárnu běžně ovládají. Prohlídky běžely za plného provozu elektrárny a lidé se o ní dozvěděli řadu velmi zajímavých informací.“

Jak se pracuje v superkanceláři

Velkým lákadlem tohoto ročníku jsou bezpochyby i tzv. šetrné stavby postavené dle nejpřísnějších ekologických i ergonomických kritérií. Patří mezi ně například kanceláře herní vývojářské společnosti SCS Software, nositelky titulu Zasedačka roku 2017, nebo areál Dock In Two v libeňské maríně.

Dock in Two (Praha)

„Zakladatelka Open House London Victoria Thornton klade důraz na moderní budovy a architekturu, protože mají zásadní vliv na kvalitu našeho života,“ vysvětluje Andrea Šenkyříková. Návštěvníci mají podle organizátorek zájem vidět zejména to, v jakých kancelářích je dnes možné pracovat. Potvrzuje to i Milan Vrbík  Brňané si do hravých a netradičních kanceláří, jaké má třeba společnost Avast, přišli na vlastní oči prohlédnout to, co před tím viděli jen v časopisech.

Zatímco v Brně letos široké veřejnosti otevřeli areál Mendelovy univerzity, a na příští ročník tak podle slov pana Vrbíka nalákali i Vysoké učení technické nebo Masarykovu univerzitu, Praha si letos nově přichystala prohlídku budov ve vlastnictví hlavního města. Patří mezi ně i strahovský stadion, největší stavba svého druhu na světě. 

Velký strahovský stadion

Zpřístupněná bude východní a západní tribuna, z jednoho místa na druhé se ovšem návštěvníci dostanou pouze procházkou kolem celého areálu. Na plochu, rozdělenou na sedm fotbalových hřišť, se nesmí. „Návštěvníci si ale užijí opravdu úplně všechno. Historické souvislosti stavby, která vznikala sto let, i výhled na celý stadion a na Prahu. Dobrovolníci se jednotlivým skupinám návštěvníků pokusí ke stavbě něco málo říct, myslím ale, že vizuální zážitek bude stačit,“ konstatuje Michaela Pánková.

Vše se stihnout nedá. Ideální je vybrat si jednu čtvrť

Bez dobrovolníků by se brněnský ani pražský festival neobešel. Architektoničtí nadšenci pomáhají s organizací, prodejem katalogů nebo přímo s provázením. Někteří dobrovolníci jsou dokonce vyškolení na to, aby zvládli udržet dobrou náladu ve zdánlivě nekonečné frontě. Lidé provázející po jednotlivých památkách bývají vyzbrojeni materiály od pořadatelů, často se ale připravují sami. Jejich znalostmi o daném objektu pak bývají překvapení i odborníci.

Festival Open House Praha je pro všechny zdarma a bez rezervací vstupenek.

Krematorium Strašnice

Důležité je však zkontrolovat si na webu festivalu či v papírovém katalogu, ve který den je budova otevřená a jak často v ní probíhají skupinové prohlídky. Jak podotýkají organizátorky, je dobré si program předem naplánovat, ale zároveň s ohledem na množství otevřených památek nepřecenit své síly. Ideální je vybrat si jednu městskou čtvrť a tu si v pohodě projít. Dobrým kandidátem se v tomto směru zdají být například Ďáblice s tamní hvězdárnou, komunitním centrem Vlna a minimalistickým Obecním domem z loňského roku.

Kam by vyrazily organizátorky Open House Praha, kdyby měly na celý festival jen hodinu času? A jaké domy plánují příští rok zpřístupnit v Brně? Poslechněte si celé ArtCafé. Hudbu tentokrát vybíral Josef Sedloň.

Spustit audio

Související