Muž, který snídával s Klimtem, svátkový kalendář a procházka Malčí

29. září 2018

V pravidelné výpravě Z Čech až na konec světa a zpět tentokrát Eliška Závodná prolistuje knihu a projde výstavu. Literárním textem je dílo Ferdinanda von Schiracha, třetí část trilogie ze soudního prostředí, nazvaná příznačně – Trest. „Muž, který snídával s Gustavem Klimtem,“ tak by mohla znít pozvánka na výstavu ve vídeňském Leopoldově muzeu představující 84 fotografií z 30 let umělecké tvorby fotografa Morize Nähra.

O jednom z šesti favoritů nominovaných na Německou knižní cenu, „náhodou“ v Čechách narozeném Maxi Billerovi, enfant terrible současné německé literatury ve své glose hovoří Tereza Semotamová.

Marie Sýkorová navštívila výstavu Alfonse Muchy v pařížském Musée du Luxembourg a viděla Proces Franze Kafky, jak jej uvedlo Divadlo Odéon v režii Krystiana Lupy.

Domov není místo, kde bydlíš, ale místo, kde ti rozumějí

V cyklu, ve kterém se Eliška Závodná společně s historičkou Pavlu Vošahlíkovou vypravují do časů první republiky, tentokrát listujeme tehdejším svátkovým kalendářem.

Jak se žilo na venkovském sídle v Malči rodině Vůdce národa, Františka Ladislava Riegra? Z deníků Marie Červinkové-Riegrové, české vlastenky, spisovatelky a libretistky vybírali a komentují Luboš Velek a Milan Vojáček.

O zrodu moderny z krize uměnovědného myšlení sklonku 19. století vypráví kunsthistorik Tomáš Murár. Tentokrát uvažuje nad textem Amédéa Ozenfanta.

Spustit audio