Nové knihy

2. únor 2012

Nakladatelství Galén vydalo knihu Příběhy písní z pera novináře a muzikanta Michala Bystrova. Jde o druhý díl stejnojmenné publikace, která vyšla před třemi lety, a na níž by měl v budoucnu navazovat ještě díl třetí.

Autor se zde vydává po stopách dvaceti songů, které u nás zdomácněly pod názvy Červená řeka, Klementajn, Dobrodružství s bohem Panem, Dívka z Ipanemy, Řekni, kde ty kytky jsou či třeba Má láska je za velkou louží. Ve skutečnosti však tvůrce při svém pátrání po osudu skladeb znovuobjevuje písní mnohem více, a také filmů, knih a hlavně skutečných lidských příběhů, které se k daným majstrštykům vztahují. S vervou průzkumníka vyvrací zažité omyly, připomíná zapomenuté autory, vykresluje kulturně-historické souvislosti. Řada písní má kořeny v Americe, a tak mezi tóny a texty tradicionálů či spirituálů ožívají reminiscence časů otrokářství, lynčování, války Severu proti Jihu či zlaté horečky. A jelikož písně často křižují svět křížem krážem, narazíme zde mnohdy na nečekané souvislosti. Například na to, jak brazilská bossa nova ovlivnila český muzikál Starci na chmelu, co spojuje Valčík na rozloučenou a zednářské rituály anebo proč se v odrhovačce o Babinském zpívá zrovna o Africe a jakým řízením osudu se z českého loupežníka stal „známej lotr mexickej". Všechny tyto skutečnosti Michal Bystrov ovšem pouze nepopisuje, on o nich vypráví, vžívá se do svých hrdinů i do dobové atmosféry a vše navíc dokumentuje řadou unikátních fotografií a ilustrací. Kniha vychází v rámci muzikologické ediční řady nakladatelství Galén.

Z dalších knižních novinek připomeňme kupř. svazek úvah literární teoretičky Marie Langerové. Pod titulem Hnízda snění autorka medituje o vlivů snů a snové obraznosti na lidskou tvořivost. Na pomoc si bere dílo Máchovo, Kafkovo, Demlovo či Štyrského, tedy tvůrců, kterým se díky reflektovanému snění podařilo probudit se do plnějšího bytí. Knihu o tvůrčím využití snů vydalo nakladatelství Malvern.

Poslední časobraní aneb můj život v osmé republice - tak zní název druhého a závěrečného dílu vzpomínek z pozůstalosti D. Ž. Bora. Zasvěcení vědí, že tento pseudonym skrýval proslulého nakladatele, hermetika, básníka a výtvarníka Vladislava Zadrobílka. Kniha, jejíž výňatky uveřejňoval v loňském roce časopis Tvar, zahrnuje deníkové záznamy z let 1998 až 2010, kdy se autorův život uzavřel. Svazek vyšel v produkci nakladatelství Trigon.

Na konec jsem si nechal publikaci básníka, hudebníka a výtvarníka Petra Váši. Jmenuje se Fyzické básnictví a jak název napovídá, je průvodcem, učebnicí i manifestem tohoto žánru či oboru na pomezí poezie, divadla a tělocviku, jehož je Váša duchovním otcem. Jak básnit a recitovat doslova celým tělem se zájemci dozví v knize a přiloženém DVD, jež vycházejí v nakladatelství Host.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio